SOCR ČR: Obchody dodrží svůj závazek plně promítnout od ledna do cen nižší DPH

Po setkání obchodníků s ministrem zemědělství Markem Výborným se objevila řada nedorozumění, které bychom rádi uvedli na pravou míru.

Promítnutí nižší DPH do konečných cen od ledna 2024

Závazek obchodů promítnout plně do cen od 1. ledna 2024 nižší DPH na potraviny vždy platil a platí. Pokud dodavatel nezmění od ledna svou dodavatelskou cenu, bude od ledna 2024 daná potravina levnější o celé snížení DPH.

Zdražování ze strany velkých českých dodavatelů

Ministra Výborného jsme informovali o tom, že řada velkých českých dodavatelů obchodům zaslala nové ceníky s platností od ledna 2024 a že u těchto ceníků jsou ceny oproti těm stávajícím vyšší o 5–10 procent. Upozornili jsme pana ministra, že pokud dodavatelé zvednou své ceny, promítne se to na pultech obchodů a může to vymazat zlevnění díky nižší sazbě DPH. Pana ministra jsme informovali o hlavních důvodech, které dodavatelé pro zvýšení cen uvádějí a které komunikují i mediálně (vyšší ceny energií, navýšení nákladů firem kvůli konsolidačnímu balíčku).

Možnosti náhrady českých dodavatelů potravinami z dovozu

Tam, kde je jednoduché proti českým dodavatelům postavit i ty zahraniční, cena od počátku roku klesá. Platí to zejména u základních potravin, jako jsou mléko, máslo, sýry nebo vejce, kde ceny od počátku roku klesly i o 20 %. Některé zboží nejde ze zahraničí ve větší míře dovážet (například pečivo), stát také dlouhodobě staví dovozu potravin administrativní překážky, aby chránil české dodavatele a komplikoval možnosti dovozu. Obchody zároveň bojují s tzv. teritoriálním omezením dovozu, kdy nadnárodní potravinářské firmy na jednotlivé trhy dodávají výhradně prostřednictvím národního distributora a mohou tak ovlivňovat to, v jaké kvalitě a za jakou cenu se jejich zboží do každé evropské země dostane. Evropská komise přitom nedávno zjistila, že kvůli teritoriálním omezením dovozu platí evropští spotřebitelé o 14 miliard eur¹ ročně víc, než pokud by jednotný evropský trh fungoval bez omezení.

Důvody zdražování ze strany českých dodavatelů

S panem ministrem Výborným jsme diskutovali také o důvodech současné situace. Vedle krátkodobých vlivů na ceny, jako je fluktuace ceny energií, ale dlouhodobě bojujeme s tím, že stát dotačně i regulatorně podporuje dominantní české agroholdingy místo toho, aby podporoval konkurenci a pestrost nabídky, jako je to obvyklé v okolních zemích. Za základní problémy považujeme především:

  • v řadě segmentů nedostatečná konkurence mezi českými potravináři a zemědělci,
  • stále rostoucí vertikální koncentrace agroholdingů,
  • skupování malých a středních farem finančními investory a z toho plynoucí omezování pestrosti nabídky,
  • produkce komodit (včetně technických plodin místo potravin) bez přidané hodnoty a export komodit do zahraničí, odkud pak musíme zpátky dovážet potraviny, vyrobené z českých komodit,
  • chybějící moderní skladovací prostory pro ovoce a zeleninu, což výrazně omezuje šanci českých producentů nabízet českou produkci po celý rok,
  • pomalá modernizace, daná důrazem na provozní dotace, které nenutí jejich příjemce modernizovat a udržují při životě i nekonkurenceschopné podniky,
  • teritoriální omezení obchodu (viz výše, například v Beneluxu velké politické téma, v ČR naopak na okraji zájmu).

„Některé věci se budou měnit dlouho, ale důležité je už konečně začít. U některých se dají změny prosadit obratem, zejména u změny dotačního systému. Stačí přestat vyhazovat miliardy na provozní dotace a podporovat ty, kteří na trh přinášejí pestrost a kvalitu nabídky. Řada českých potravin patří mezi nejkvalitnější v Evropě, vidíme to třeba na úspěchu českých potravin v rámci privátních značek. Letos se jich vyveze za 30 miliard korun a často patří i v západní Evropě mezi ty nejoblíbenější. Především ale musíme začít pracovat na posílení konkurence, i když se to některým nebude líbit,“ shrnul Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR.

 

1. Zdroj: https://op.europa.eu/en/publication-detail/-/publication/831c7de4-2a1e-11eb-9d7e-01aa75ed71a1/language-en

 

Zdroj: Svaz obchodu a cestovního ruchu České republiky

Praha, 8. prosince 2023