Statisíce účtenek místo na papíře v mobilní aplikaci, která nově dostala silné biometrické zabezpečení

Před půl rokem dal Globus svým věrnostním zákazníkům možnost místo papírové účtenky za nákup zvolit elektronickou. A za tu dobu jich nebylo vytištěno neuvěřitelných 678 tisíc. Tyto stvrzenky si ponechali zákazníci jen v mobilní aplikaci Můj Globus. Mají je tak od nákupu po dobu dvou let vždy po ruce. Vedle toho mobilní aplikace doznala důležité změny – má nové biometrické zabezpečení.

Od listopadu loňského roku mají zákazníci programu Globus Bonus možnost si nenechávat vůbec tisknout účtenku za nákup, protože ji uchová mobilní aplikace. Virtuální účtenky si takto nastavilo ve svých aplikacích na 38 tisíc zákazníků. „Je to začátek úspory zbytečného papíru, který časem vybledává. Takto mají zákazníci své účtenky mobilní aplikaci vždy po ruce. Je to velmi praktické,“ řekla Aneta Turnovská, tisková mluvčí hypermarketů Globus. Poznamenala, že další zákazníci si pak u pokladny místo klasické účtenky žádají její zkrácenou variantu. Pro mnohé nakupující je elektronické uchovávání pokladních dokladů vítanou variantou. Obchody totiž mají povinnost dát každému nakupujícímu stvrzenku, pokud o ni požádá. Velká většina obchodů ale zákazníkům účtenku vytiskne ke každému nákupu automaticky kvůli případné reklamaci.

Bezpečí biometrie

O aplikaci Můj Globus je všeobecně známo, že jí již roky zákazníci používají k prohlížení nabídky zboží v hypermarketech Globus, sestavování rodinných nákupů, uplatňování slevových kuponů a nakupování pomocí skeneru přímo v obchodě. Tomu všemu podle týmu vývojářů přísluší i silné zabezpečení. Každá aplikace i program se může totiž ocitnout pod palbou hackerů, a nastavování nových silných hesel s velkými i malými písmeny, čísly a dostatečnou délkou, je krajně nekomfortní. Aplikace umí nově rozpoznat otisk prstu či obličej dle toho, jak si to v novém nastavení uživatel zvolí. Biometrické rozpoznávání poskytuje vysokou úroveň ochrany, zároveň si uživatelé nemusejí pamatovat heslo. Mohou se tak vyhnout používání slabého hesla, což je při případném útoku nebezpečné,“ doplnila Aneta Turnovská. Podle ní si zároveň nově uživatelé mohou měnit heslo přímo v aplikaci v sekci „Editace osobních údajů“, kde mimo jiné najdou i tlačítko pro samotné zapnutí.

 

Zdroj: Globus

Praha, 23. května 2023