Tesco bojuje proti plýtvání potravin

V rámci boje proti plýtvání potravinami Tesco rozšiřuje od 24. ledna výběr ovoce a zeleniny o nové produkty. V 50 obchodech Tesco ve střední Evropě a ve 12 obchodech v České republice budou nyní v nabídce jablka, mrkve, řepa a brambory, které jsou dokonale nedokonalé.

170124_perfectly_imperfectJedná se o ovoce a zeleninu, které svým tvarem nebo velikostí neodpovídá požadovaným specifikacím,  ale co do kvality je zcela srovnatelné.  Produkty s logem Perfectly Imperfect budou ve střední Evropě uvedeny jako pilotní program a jsou nabízeny se slevou kolem 20 procent.

Z údajů OSN vyplývá, že se jedna třetina světové produkce potravin vyhodí. Podle odhadů Evropské unie se v rámci členských států v průběhu výrobního procesu vyhodí více než 9 milionů tun potravin.

Tímto rozhodnutím se snažíme pomoci našim dodavatelům omezit množství znehodnocených potravin. Ovoce a zelenina v dobré kvalitě je často vyhazována, protože nesplňuje estetická kritéria, jako jsou standardizovaná velikost, váha nebo tvar, přitom jsou ve skvělém stavu a jsou vhodné ke konzumaci,” říká Patrik Dojčivovič, komerční ředitel společnosti Tesco pro čertsvé potraviny.   

V rámci programu Perfectly Imperfect budou tyto produkty od dodavatelů přijímány a to i v případě, že má právě dané ovoce nebo zelenina zvláštní tvar, je příliš malé nebo příliš velké. Všechny tyto produkty pak bude Tesco nabízet za zvýhodněné ceny.

Tento program je velmi oblíbený mezi zákazníky ve Velké Británii. „Věříme, že stejně tak se stane oblíbeným i ve střední Evropě, protože jediným nedostatkem dokonale nedokonalého ovoce a zeleniny je to, jak vypadají, což však neovlivňuje jejich nutriční hodnoty a ani chuť,” říká Patrik Dojčinovič. Tesco ve střední Evropě spouští tento program zatím jako pilotní. „Bude záležet na zpětné vazbě od našich zákazníků, zda tuto řadu produktů zavedeme i do dalších obchodů a rozšíříme tak jejich dostupnost. Prozatím budeme v rámci pilotního projektu Perfectly Imperfect nabízet sezonní ovoce a zeleninu, konkrétně jablka, červenou řepa, mrkev a brambory. Nabídka se pak budem měnit v závislosti na sezonnosti,” vysvětluje Patrik Dojčinovič.

Zákazníci si tak budou moci „Perfectly imperfect” ovoce a zeleninou koupitv těchto 12 obchodech Tesco:  Brno Heršpice, Praha Eden, Ostrava, Frýdek Místek, Děčín, Mělník, Havířov, Karlovy Vary, Rychnov nad Kněžnou, Sokolov, Vysoké Mýto, Český Krumlov.

Prevence plýtvání potravinami je jeden z klíčových pilířů, na které se Tesco v rámci své společenské odpovědnosti zaměřuje jak v České republice, tak celosvětově. V současné chvíli daruje denně potravinové přebytky více než 285 obchodů Tesco ve střední Evropě, do konce roku by tento počet obchodů měl stoupnout na 340.

Tesco oznámilo svůj závazek, že do roku 2020 se budou všechny obchody Tesco podílet na darování  potravinových přebytků potřebným. K řešení celosvětovému problému omezení plýtvání potravin v obchodech nestačí, a proto se Tesco snaží pomáhat svým dodavatelům v redukci plýtvání potravin v jejich aktivitách a díky zkrácení dodavatelského řetězce se výrobky dostanou k zákazníkům rychleji. Tesco věří, že prodej Perfectly Imperfect ovoce a zeleniny je další důležitý nástroj, jak pomoci omezit plýtvání potravin.

 

Zdroj: Tesco Stores ČR

Praha, 26. ledna 2017