V BILLE se v loňském roce vybralo téměř 8 tun baterií k recyklaci

Společnost BILLA vybrala v loňském roce ve svých prodejnách celkem 7 843 kg použitých baterií. Z vybraného recyklátu bylo následně získáno 5 098 kg kovonosných druhotných surovin, které budou opětovně využity při výrobě nových produktů. Množství vybraných baterií bylo nejvyšší za osmnáct let spolupráce obchodního řetězce s neziskovou organizací ECOBAT, která sběr a recyklaci zajišťuje.

V prodejnách BILLA se baterie sbírají už od roku 2003, kdy započala spolupráce s neziskovou organizací ECOBAT, která zajišťuje jejich zpětný odběr. Za uplynulá léta do sběrných krabic v prodejnách BILLA zákazníci odevzdali celkem 77 828 kg, ze kterých bylo recyklací získáno již 50 588 kg druhotných kovonosných surovin.

„Nevytříděné použité baterie, které skončí v běžné popelnici, putují na skládku nebo do spalovny. V obou případech se z nich uvolňují škodlivé látky, které znečisťují životní prostředí, a tak škodí našemu zdraví. Rádi bychom poděkovali všem zákazníkům, kteří baterie třídí a dávají jim „druhý život“ skrze sběrné nádoby v našich prodejnách,“ uvedla Dana Bratánková, manažerka korporátní komunikace BILLA ČR.

Zmíněný „druhý život“ představuje druhotné zpracování materiálů při výrobu nových produktů využitelných například ve stavebnictví, výrobě popelnic, ale třeba i kosmetiky, šperků nebo i hudebních nástrojů. Například recyklací 10 kg baterií se dokonce získá dostatečné množství zinku pro výrobu mosazi na jeden saxofon.

„Podle našich statistik společnosti ročně v České republice vytřídí zhruba 45 procent baterií, které se dostanou do oběhu. To je necelá polovina. Jde přibližně o 1 700 tun. Z toho vyplývá, že kolem 2 100 tun baterií končí neznámo kde. Vedle rozumné spotřeby baterií je proto nezbytné, aby lidé vybité baterie odnášeli na sběrná místa, kterých je dostatek, například právě v prodejnách BILLA,“ dodává Petr Kratochvíl, jednatel společnosti ECOBAT.

Celkové množství vybraných baterií a akumulátorů


Zdroj: Havas PR Prague

Praha, 14. února 2021