VCHD Cargo oslavila první rok fungování i na německém trhu

Česká přepravní společnost VCHD Cargo před rokem rozšířila svoje působení i na území Spolkové republiky Německa, kde založila dceřinou firmu. VCHD Cargo GmbH se sídlem v Radeburgu dnes úspěšně podniká v oblasti dálkových i vnitrostátních přeprav, rozšiřuje svoji flotilu nákladních vozů a plánuje nábor nových zaměstnanců.

Založení dceřiné společnosti nedaleko Drážďan předcházela důkladná analýza trhu, která ukázala dobrý potenciál zejména v oblasti linkových přeprav po Německu. „Vzhledem k našim tradičně dobrým kontaktům na německém trhu jsme se rozhodli založit VCHD Cargo GmbH a usnadnit si tak přístup k vnitroněmeckým zakázkám, které pro nás kvůli zákazu kabotáže jinak nebyly dostupné,“ uvádí Ing. Petr Kozel, předseda představenstva VCHD Cargo a.s. V lednu minulého roku tak byla založena společnost VCHD Cargo GmbH Radeburg, její první nákladní vozidlo vyjelo na svoji trasu v červnu 2019. V současné době provozuje společnost na německém trhu 8 pravidelných linkových přeprav, další dva nákladní vozy budou uvedeny do provozu v nejbližších týdnech.

V České republice je už několik let nedostatek profesionálních řidičů, kromě toho se zvyšuje tendence kvalitních pracovníků na těchto pozicích odcházet do zahraničí, a to z nejrůznějších, zejména osobních, důvodů,“ vysvětluje Petr Kozel, a dodává, „o tomto trendu už dlouho víme a našim kvalitním pracovníkům nabízíme práci na našich zahraničních linkách.“ Založením dceřiné společnosti se nabídka pracovních míst pro kmenové české zaměstnance dále rozšířila. „Ve výběru potencionálních kandidátů pro zaměstnání v naší německé dceřiné společnosti jsme relativně přísní, především s nimi musíme mít dlouhodobé pozitivní zkušenosti. Jako rodinná společnost s důrazem na tradiční hodnoty jim pak dokážeme nabídnout i mimo Českou republiku řadu benefitů od užívání služebních bytů až po možnost trvale se v zahraničí usadit i s rodinou.

Podnikání se zde liší nejen legislativními podmínkami pro přepravní společnosti a silnou ochranou zaměstnaneckých práv, ale také podmínkami na trhu,“ hodnotí dále první rok podnikání v Německu Petr Kozel, a doplňuje, „obtížněji se v oblasti přeprav získávají nové pravidelné zakázky, ale po získání se častěji přetransformují do dlouhodobé spolupráce.“ Podle něho jsou v Německu také v tomto oboru nižší nároky na cash flow managment. VCHD Cargo GmbH letos očekává tržby ve výši okolo 1,5 milionu euro a v druhé polovině roku plánuje posílit kmenový tým v Radeburgu o další řidiče a zkušené speditéry.

 

Zdroj: Industrion Boutique s.r.o.

Praha, 4. srpna 2020