Více než 2/3 domácností pravidelně nakupují podle POS materiálů

Podle výsledků aktuální studie GfK Shopping monitor si hypermarkety (Albert Hypermarket, Globus, Kaufland a Tesco Hypermarket) opět upevňují svou dominantní pozici na trhu.

Jako své hlavní nákupní místo (tj. jako prodejnu, ve které domácnosti utratí největší podíl svých výdajů za potraviny a základní nepotravinářské zboží) je uvádí už rekordních 48 % domácností. Diskonty (Lidl a Penny Market) si udržují druhou pozici, nejvíce v nich utrácí 24 % domácností. Obliba supermarketů (Albert Supermarket, Billa, Tesco Supermarket) je také dlouhodobě více méně stabilní; přednost jim dává 17 % domácností. Menší prodejny (COOP, Hruška, Flosman / Flop) si svou pozici zhoršily, preferuje je 10 % českých domácností.

Distribuce čerstvých potravin (maso, uzeniny, pečivo, ovoce/zelenina) je celkově charakteristická relativně vysokými preferencemi pro menší specializovanou prodejnu. Zejména u masa a masných výrobků je situace specifická. V posledních letech lze ovšem sledovat u čerstvých kategorií výraznou změnu trendu. Zákazníci se vrací zpět do velkoplošných prodejen. Na významu vzrostly hypermarkety u všech sledovaných sortimentních kategorií čerstvých potravin. S tím může také souviset skutečnost, že už druhý rok za sebou výrazně posílil význam šíře nabízeného sortimentu při rozhodování zákazníků o výběru hlavního nákupního místa potravin a základního nepotravinářského zboží.

Podle výsledků aktuální studie GfK Shopping monitor dlouhodobě klesá podíl domácností, které tvrdí, že dostávají do schránky letáky maloobchodních řetězců s rychloobrátkovým zbožím; nyní letáky dostává 78 % domácností a 65 % letáky také čte. Naopak, už 17 % domácností uvádí, že letáky nedostává, protože má na schránce žádost o nevhazování letáků, a dalších 5 % domácností tvrdí, že k nim letáky nezanáší.

Druhý rok za sebou se také snížil podíl domácností, které podle letáků i nakupují, na celkových 34 %. Na druhou stranu, velká část zákazníků se při nákupu rychloobrátkového zboží řídí POS materiály přímo na prodejně (např. cedulky s označením pro zboží v akci/slevě); 68 % respondentů tvrdí, že podle nich velmi často rychloobrátkové zboží nakoupí. Mírně roste podíl zákazníků, kteří si prohlíží letáky MO řetězců s rychloobrátkovým zbožím na internetu (letos to tvrdí 12 % respondentů). S tím také souvisí fakt, že už druhý rok za sebou výrazně posílil význam šíře nabízeného sortimentu při výběru hlavního nákupního místa FMCG.

 

gfk-2

gfk-1

 

Zdroj: GfK

Praha, 6. ledna 2016