Za nákupy do obchodních center a jídlem do restaurací lidé vyráží již téměř beze strachu

Společnost SSI Group provedla v posledních dnech napříč všemi kraji České republiky průzkum mezi 2066 lidmi v produktivním věku na témata, jak vnímají aktuální situaci týkající se nákazy koronavirem a návrat zpátky k běžnému životu.

Výsledky ukazují, že se lidé koronaviru již téměř neobávají. Strach z nákupů v obchodních centrech nebo stravování v restauraci má už pouhých 10 % lidí. Mírné obavy pak panují z používání klimatizace.

Průzkum ukázal, že za nákupy do obchodních center vyráží zcela beze strachu již 53 % lidí.  37 % se návštěv sice trochu obává, ale obavy jsou stále menší. A pouze 10 % dotázaných má stále z potenciální nákazy v obchodních centrech strach.

Podobná čísla jsou také u návštěv restaurací.  60 % lidí se již vůbec nebojí chodit do restaurací, 30 % se obává trochu a jen 10 % dotázaných má z návštěv velké obavy.

Při otázce, zda se respondenti obávají nákazy koronavirem v klimatizovaných prostorách, tedy v důsledku využívání klimatizace, uvedlo 19 %, že ano. 47 % lidí nad tím zatím nepřemýšlelo a 34 % respondentů se šíření virů skrz klimatizaci nebojí vůbec.

Poslední otázka se týkala tématu vnímání klimatizace na pracovišti ze širšího pohledu. 38 % respondentů vnímá klimatizaci pozitivně a jsou rádi, že ji na pracovišti mají. 37 % klimatizaci vnímá jako nutnou součást kanceláře a nemá na ni vyhraněný pozitivní či negativní názor. 22 % pak klimatizace na pracovišti vadí z hlediska potenciálního nachlazení. Jako možný zdroj šíření virů typu covid-19 ji vnímají pouhá 3 % dotázaných.

Průzkum provedla pro SSI Group společnost Rondo Data na vzorku 2066 respondentů v produktivní věku po celé ČR.

 

Zdroj: ASPEN.PR s.r.o.

Praha, 30. července 2020