Začala sezóna zpracování zeleniny: kopr, hrášek a okurky

V závodě Hamé ve Bzenci (okres Hodonín), který je největším českým výrobcem konzervované zeleniny, právě začala hlavní sezóna zpracování zeleniny. Odstartovala koprem a vzápětí se přidal i hrášek a pomalu začínají také okurky.

vyroba okurekPřestože celou jižní Moravu trápí letos opět sucho, s kvalitou a množstvím surovin je to zatím dobré,“ popisuje Jan Vašinka, ředitel závodu Hamé v Bzenci, který je znám výrobou zeleniny pod značkou Znojmia.

Jsme trochu v předstihu proti minulému roku. Kopr jsme stihli zpracovat během pár dní již minulý týden a nyní aktuálně zahajujeme i zhruba měsíční kampaň zpracování hrášku, kterého spotřebujeme stovky tun. Jak kopr, tak hrášek zpracováváme jako čerstvé suroviny, které odebíráme z bezprostředního okolí našeho závodu od místních moravských pěstitelů. Bohužel, každým rokem je složitější tyto suroviny z Česka získat, protože osevní plochy těchto plodin se zmenšují,“ vysvětluje Jan Vašinka, ředitel závodu Hamé v Bzenci.

Závod také v červnu začíná zpracovávat nejdůležitější a v tuzemsku nejoblíbenější nakládanou zeleninu – okurky, které se budou vyrábět pravděpodobně až do září. V průběhu léta se k nim pak v bzeneckém závodě přidají další druhy zeleniny, jako jsou papriky, cibulky nebo feferonky.

Poptávka po naší nakládané zelenině dlouhodobě roste.  Od června prakticky až do října tak jedeme non stop na tři směny. V letošním roce také zahájíme modernizaci celého závodu, včetně technologií, do kterých investujeme miliony korun,“ doplňuje Jan Vašinka.

Okurky Znojmia se již dlouhé roky vyrábí v tradičním sladkokyselém kořeněném nálevu. Ten je vytvořen podle receptury, kterou si výrobce Hamé pečlivě chrání a na kterou jsou spotřebitelé zvyklí. Tyto prémiové výrobky Hamé vyváží například na Slovensko, do Švýcarska, Kanady nebo USA. Hamé tak znovu potvrdilo svou pozici největšího tuzemského producenta této křupavé delikatesy.

 

Zdroj: Hamé s.r.o.

Praha, 26. června 2017