Zavedení stravenkového paušálu zvýší konkurenci a zlepší nabídku benefitů pro zaměstnance

Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR ČR) vítá zavedení zaměstnaneckých paušálů na stravování v podobě, v jaké ji navrhuje ministerstvo financí. V případě schválení by zaměstnanci mohli dostávat od příštího roku místo stravenek finanční prostředky.

Šlo by o reálný a efektivní benefit pro všechny, kteří zatím neměli k dispozici závodní stravování ani stravenky. Navíc tím dojde k rozšíření možností, jak podpořit stravování zaměstnanců. A konkurence je vždy pro zákazníky přínosem.

Společnost Makro, která dodává potraviny a další zboží 70 % restaurací v České republice, provedla pro SOCR ČR exkluzivní průzkum napříč všemi skupinami zákazníků, relevantními pro příjem stravenek (restaurace, hotely, kantýny apod.). „Zcela jasně se ukazuje, že firmy podnikající v gastronomických službách mají se stravenkami problém a rozhodně je nevnímají jako nějakou záchranu restaurací a dalších stravovacích zařízení po koronavirové krizi. V této souvislosti tak jednoznačně podporují návrh ministryně financí Aleny Schillerové,“ uvedl Tomáš Prouza, prezident SOCR ČR, a dodal: „Zásadní je, že se stravenky neruší, ale vedle nich je pro zaměstnavatele připravena jednodušší a levnější alternativa. Ta umožní získání příspěvku na stravování i malým firmám, a dokonce i živnostníkům. U navrženého stravenkového paušálu oceňuji, že rozšíří nabídku podpory stravování i pro další zaměstnance a zároveň zvětšení konkurence zcela jistě urychlí změny také u stravenkových systémů. Mám na mysli zatím velmi pomalou digitalizaci nebo skutečně partnerský přístup k restauracím a obchodům, které stravenky přijímají.“

Z opakovaných analýz SOCR ČR jednoznačně vyplývá, že zavedením další možnosti příspěvku na jídlo zaměstnanců se celý systém zefektivní a budou z toho těžit právě zaměstnanci. Konkurenčním tlakem vyvolaná modernizace současného systému přinese výrazné výhody i restauracím, které stravenky přijímají.

Často se hovoří o údajných dopadech stravenkového paušálu na restaurace a další stravovací zařízení. S ohledem na to provedl řetězec Makro průzkum, jehož cílem bylo zjistit, jak podnikatelé z různých druhů gastronomických provozů (restaurace, kantýny, kavárny apod.) vnímají problematiku stravenek. Vlastní šetření se uskutečnilo mezi letošním 10. a 19. červnem formou osobních návštěv a telefonických hovorů, když bylo osloveno téměř 2 500 respondentů.

„Z průzkumu vyplynulo, že 34 % oslovených subjektů stravenky vůbec nepřijímá. Důvody spočívají především v administrativě spojené s manipulací stravenek, v nezájmu zákazníků, ve výši provize poskytovateli stravenek a pak i v dalších nákladech ve spojení s více účetními doklady. Celkem 84 % respondentů jako hlavní nevýhodu v přijímání stravenek spatřuje náklady s jejich provozem. O to více rezonuje návrh ministerstva financí na zavedení stravenkového paušálu jako další alternativy oblíbeného zaměstnaneckého benefitu. Plných 60 % oslovených restaurací by totiž zavedení stravenkového paušálů podpořilo a bez ohledu na různá apokalyptická prohlášení některých stravenkových firem v médiích se 55 % nijak neobává dopadů zavedení stravenkového paušálu na jejich byznys,“ shrnul výsledky průzkumu T. Prouza.

Z výsledků průzkumu:

 

 

 

 

Zdroj: Svaz obchodu a cestovního ruchu České republiky

Praha, 21. června 2020