Mikrobylinky – malé rostlinky plné intenzivní chutě, živin a antioxidantů

Mikrobylinky jsou malé výhonky zeleniny či bylinek. Obsahují všechny důležité látky, které rostlina potřebuje k růstu. Jsou proto bohaté na antioxidanty, vitamíny, enzymy či minerální látky a další hodnotné živiny. Pomáhají tedy s doplňováním chybějících vitamínů, s posílením imunity či dodávají energii. Již nyní jsou k dostání také ve vybraných obchodech Albert, kam je dodává český pěstitel Bylinky s.r.o.

Už neplatí, že výhonky je potřeba vypěstovat doma a čekat několik dní, než narostou do vhodné velikosti. Mikrobylinky jsou už k dostání i v některých obchodech. „Zákazníci nově najdou sortiment mikrobylinek i ve vybraných obchodech Albert. Nabízíme tři různá balení. Vyzkoušet mohou výhonky ředkvičky, hrášku a směs slunečnice a červeného zelí,“ popisuje Markéta Beránková, manažerka sortimentu ovoce a zeleniny v obchodech Albert.

Mikrobylinky rostou ve srovnání s běžnými bylinkami jenom několik dní, díky tomu jsou plné živin a jejich konzumace je příjemná nejenom co se týče intenzivní chutě, ale i prospěšná pro tělo. „Nejdelší dobu pěstování z našich výhonků má hrách, roste 14 dní. Naopak nejrychleji sklízíme ředkvičku, protože roste jenom 7 dní,“ vysvětluje Miloslav Souček, pěstitel z Bylinky s.r.o. „Letos odhadujeme, že vypěstujeme 14 tun mikrobylinek,“ doplňuje.

Způsoby využití výhonků v kuchyni jsou opravdu bohaté. Od chleba s pomazánkou přes sendvič, salát, přílohy, až po omelety nebo polévky. K tepelné úpravě se ale hodí jenom některé, jde například o hrách či slunečnici. „Aby řezané bylinky co nejdéle vydržely, je ideální skladovat je při teplotě 5-8 stupňů,“ radí Miloslav Souček.

Objevte chutě mikrobylinek

Mikrobylinky ředkvička (50 g)

Běžná cena ve vybraných prodejnách Albert: 39,90 Kč

Vychutnejte si jemně palčivou pepřovou chuť mladých výhonků, která připomíná kořen ředkviček. Tato superpotravina je plná antioxidantů, živin a vitamínu B. Oživte s ní chléb s máslem, salát nebo si ji dejte jenom tak samotnou.

 

Mikrobylinky hrášek (50 g)

Běžná cena ve vybraných prodejnách Albert: 39,90 Kč

Výhonky v sobě ukrývají intenzivní chuť čerstvě vyloupaných hrášků. Obsahují mnohonásobně více živin než dospělá rostlina a jsou také bohaté na proteiny a vitamín C. Na rozdíl od jiných mikrobylinek je můžete využít i v teplé kuchyni. Vyzkoušejte je přidat do omelety.

 

Mikrobylinky mix (40 g)

Běžná cena ve vybraných prodejnách Albert: 39,90 Kč

V této směsi výhonků slunečnice (20 g) a červeného zelí (20 g) ucítíte chuť připomínající slunečnicová semínka, akorát s větší šťavnatostí a s nevšední chutí jara, kterou jí dodává zelí. Tyto superpotraviny jsou plné zdraví prospěšných látek a antioxidantů. Ozvláštněte jimi salát nebo sendvič.