Staropramen uvádí do obchodů piva Smíchovského výběru

Česká pivní dvojka uvádí do off-trade piva Smíchovského výběru, která byla dosud k dostání především v hospodách a restauracích. Reaguje tím nejen na současnou situaci, ale také na dlouhodobou změnu spotřebitelského chování. Kategorie vícestupňových a speciálních piv rostou v maloobchodu dlouhodobě. V případě Staropramenu se jejich prodej za posledních deset let více než zdvojnásobil.

Smíchovský výběr je tím nejlepším z nápadů sládků pivovaru Staropramen. Čtyři pivní speciály – Nefiltr Pšeničný, Extra chmelená 12, Granát a Velvet – byly takto pohromadě představeny v roce 2018 a konzumenti si je mohli dopřát pouze ve vybraných hospodách a restauracích. „Již tehdy šlo o reakci na měnící se chování konzumentů, kteří začali více experimentovat a vyhledávat i jiná piva než klasické desítky či ležáky. Jejich obliba v našich restauracích postupně rostla,“ vysvětluje manažer značky Petr Klíma s tím, že důkazem tohoto trendu je také rozmach minipivovarů.

Podle dat značky Staropramen od roku 2010 konstantně roste v prodejích podíl vícestupňových piv. „V minulosti jsme například Extra chmelenou 12 do off-trade uváděli pouze v limitovaných edicích při zvláštních příležitostech, jako jsou například Dny českého piva. Loňské uzavření hospod a restaurací bylo impulsem k rozšíření nabídky v obchodech a přiblížení prémiovějšího piva našim zákazníkům na stálo,“ dodává Petr Klíma s tím, že v současnosti jsou Nefiltr Pšeničný, Extra chmelená 12 a Granát k dostání ve všech obchodech moderního trhu, ve vybraných prodejnách tradičního trhu, v dynamicky se rozvíjejícím prodejním kanálu e-commerce a na čerpacích stanicích.

Roky prověřená legenda či kometa posledních let

Vybroušenou plnou chuť Granátu mohli smíchovští ochutnat poprvé již v roce 1884, kdy jej uvařil tehdejší sládek Michael Trnka. Od druhé světové války až do přelomu milénia se receptura skvostu, jemuž použití tří druhů sladů dodává jedinečnou barvu, uchovávala tajně ve zdech Smíchovského pivovaru.

Extra chmelená 12 je poctou výjimečnému českému chmelu – ikonické odrůdě žatecký poloraný červeňák. Sládci Smíchovského pivovaru již několikátou sezónu vaří chuťově plný, středně prokvašený ležák s hustou pěnou, který je třikrát chmelený přímo na varně a k tomu ještě dvakrát za studena.

Nefiltr Pšeničný se může pochlubit netradiční pivní chutí, která v sobě spojuje tradici českého ležáku s německými a belgickými vlivy v podobě pšeničného sladu, koriandru a ovocných tónů.