Ve školách budou jen automaty na „zdravé“ jídlo

Prodejní automaty dnes najdeme všude, na veřejných místech, v obchodních centrech, institucích, na nádražích, ve firmách i na školách všech stupňů. Právě automaty ve školách jsou v současnosti aktuálním tématem. Jak na novelu zareagují provozovatelé prodejních automatů?

Senát schválil novelu školského zákona, která mimo jiné omezí i prodejní automaty na základních a středních školách, resp. vykáže ty, které budou prodávat nezdravé jídlo. Vyhlášku, která stanoví, které jídlo je pro děti a mládež vhodné a které ne, ministerstvo školství teprve připravuje.

Toxické stravovací prostředí

Anglický výraz „toxic food environment“ označuje prostředí, které svádí k výběru nezdravých potravin. Doma i ve škole dítě slýchá, jak je zelenina zdravá a mrkev dobrá, a jasně tomu rozumí. Když mu však do cesty ke dveřím třídy vstoupí automat s čokoládovými tyčinkami a limonádami, byl by to abnormálně disciplinovaný jedinec, kdyby nepodlehl.

Jak popisuje Anna Lappé, americká publicistka, spisovatelka a zakladatelka Small Planet Institute (institut Malá planeta) a projektu Food Myth Busters (Vyvraceči mýtů o jídle), masáž amerických dětských hlaviček ze strany výrobců rychlého občerstvení je důmyslná.

Popisuje, kde všude potraviny složené víceméně jen z cukru a tuku na dítě vyskočí a kterak bramborové lupínky pojídají i jeho oblíbení kreslení hrdinové. Geneticky máme v paměti, že tuku a cukru se v přírodě nevyskytuje tolik, aby se tělu nevyplatilo po nich kdykoliv skočit. A výrobci to vědí.

V české realitě je to stejné, potvrzuje Margit Slimáková, odborná garantka občanské iniciativy Skutečně zdravá škola, která před půldruhým rokem na toxicitu školních prostor upozornila.

Co na to majitelé automatů?

K novele školského zákona se vyjádřil pro časopis Retail Info Plus největší provozovatel prodejních automat v ČR, společnost Delikomat/cafe+co. „Nový zákon o ochraně veřejného zdraví, který mj. předepisuje školám nové standardy ohledně prodeje potravin a nápojů, není pro mezinárodně aktivní společnost Delikomat/cafe+co žádnou novinkou.

Jako přední provozovatel automatů na nápoje a potraviny jsme již řadu změn ve smyslu novelizovaného zákona provedli předem. Naplnění prováděcí vyhlášky, která doposud k zákonu nebyla vydána, vyjasní společnost ve spolupráci se svými dodavateli potravin a nápojů v co nejkratší době po jejím vydání a bude tak schopna dostát případně požadovaným úpravám.

Společnost Delikomat/cafe+co si vždy uvědomovala svou zodpovědnost, a na zboží, které nabízela ve školách, aplikovala přísná měřítka,“ uvedl Radek Džiuban, jednatel společnosti.

Společnost, jak připomíná R. Džiuban, dodržuje veškeré platné hygienické standardy, má zpracován vlastní plán pro uvádění potravin a nápojů do oběhu a dlouhodobě reaguje na připomínky a podněty svých zákazníků ke zvyšování kvality a způsobu prodeje zboží ve svých automatech.

„Dlouhodobou filozofií firmy je nabízet nejenom žákům a studentům, ale všem svým konzumentům, nutričně hodnotné, hygienicky nezávadné a cenově výhodné potraviny a nápoje. Pravidelně se zamýšlíme nad tendencemi a směry ve výživě potravin a nápojů a k tomuto vedeme i své dodavatele a obchodní partnery. V zájmu prevence možného znejistění konzumentů zboží z automatů v souvislosti se zákonem a připravovaným prováděcím předpisem zajistila společnost i telefonní informační linku, kde budou zodpovězeny případné dotazy či přijaty připomínky volajících zájemců v souvislosti s uvedenou problematikou,“ uzavřel Džiuban.

Kolik je v Česku automatů?

Přesný počet prodejních automatů není znám, Aleš Hejl z firmy Petrov Group jej odhaduje na 18 000 strojů celkem, z toho tak 6000 na potraviny, zbytek jsou nápojové automaty. „Dnes již je v ČR plně rozvinut trh s automaty na nápoje míchané z instantních směsí, případně mleté kávy. Automaty na přípravu nápoje z mleté kávy jsou ale spíše výjimkou, naproti tomu například v Itálii je poměr přesně opačný,“ uvedla firma Petrov.

„U automatů na balené nápoje je ale trh rozdělen spíše, co se týká prodeje produktů. Automaty jako stroje se příliš neprodávají. Trh s prodejními automaty na balené potraviny zatím příliš rozvinutý není, ale všeobecně se očekává jeho podstatný nárůst,“ uvádí firma.

Nejčastějším sortimentem v prodejních automatech jsou podle Hejla oplatky, tyčinky, slané produkty, croissanty, bagety, nápoje v 0,5 l. PET, mléčné výrobky atd. Automaty se doplňují dle potřeby, obvykle však min. 1x týdně. Pokud jsou v automatech bagety, tak častěji.

Čerstvost potravin si musí každý provozovatel pohlídat, pokud jde o automaty, jsou vybaveny výkonným chlazením, nastavitelným podle sortimentu v rozsahu od 3-15 °C.

Výhodou automatů oproti tradičnímu prodeji (ať už pultovému nebo samoobslužnému) je schopnost nepřetržitého prodeje a v neposlední řadě nízká energetická náročnost zařízení. Prodejní náklady zahrnují náklady na suroviny, elektřinu, vodu, čisticí prostředky a na servisní zázemí, ale stále se jedná o nižší náklady než při tradičním prodeji v kamenných obchodech. V zahraničí (USA, Japonsko) již fungují celé „obchodní domy“ založené na prodeji pouze prostřednictvím automatů.

Co jsou „zdravé“ potraviny?

„Z naší zkušenosti mohu říci, že nejméně lukrativní je provozování automatů ve školách, protože z celého roku je automat minimálně 160 dní mimo provoz a zbývajících 205 dnů v žádném případě tuto ztrátu nepokryje,“ uvedl Karel Štědrý, který dříve vlastnil společnost SaSch. Kdy lze tedy hovořit o návratnosti investic?

Podle odborníků působících na trhu je minimálním počtem prodaných nápojů, které zaplatí náklady na provoz automatu, denní prodej v rozmezí třiceti až čtyřiceti nápojů. U automatů typu snack je situace obdobná. „Pokud jde ale o zdravější potraviny, jaké to jsou? Máme v sortimentu cereální tyčinky, cereální oplatky, müsli tyčinky atd. Jaký je však rozdíl mezi oplatkem a müsli tyčinkou? Energetická hodnota je v mnoha případech vyšší u těchto „ zdravých“ potravin.

Problém je v životním stylu. Pokud se děti nebudou hýbat, mohou jíst i tyto zdravé potraviny a efekt je stejný. Odpovědnost je na rodičích, aby zajistili dětem program a dostatek pohybu. Když přijde dítě ze školy a sedne k PC, nemá pohyb, je jedno, co je v automatech. Pokud automaty ze škol vymizí, děti si najdou jiné řešení, např. v prodejně naproti školy. Nemohu mluvit za všechny provozovatele, ale jsem přesvědčen, že i oni mají v sortimentu „zdravé“ produkty.

U mléčných produktů je problém s expirací, dále s balením, které není vhodné pro prodej v automatech. Ovoce je problém obecně, neboť by se musel každý jednotlivý kus před umístěním do automatu zabalit do něčeho, v čem se dá z automatu vydat,“ uvedl Hejl. Připomněl, že například na mléčné produkty jsou už ve školách automaty v rámci projektu Mléko do škol.

Děti zdravé potraviny nechtějí, shodují se distributoři prodejních automatů a očekávají, že novela přivodí mnoha firmám problémy.

Děti zdravé potraviny nechtějí?

„Novela předznamená pro spoustu firem velký průšvih, může je to odrovnat,“ uvedl pro LN Jiří Hutr z kolínské pobočky distributorské firmy Automatic Cafe System. Předpokládá, že desítky jejích automatů, které jsou nyní ve školách, zůstanou ležet ladem.

Stejně skeptický je i Jaroslav Hošek z distribuční společnosti prodejních automatů ATV-Cafe. „Patrně nastane to, že budeme muset automaty ze škol úplně stáhnout. Už loni jsme se na žádosti ředitelů některých škol zkoušeli vyměňovat sortiment za zdravější, děti to ale neakceptují,“ říká Hošek.

Pokud provozovatelé tvrdí, že děti zdravé potraviny nechtějí, pak je to podle Hejla na základě jejich zkušeností s prodejem. „Nedokáži si představit, že by nějaký provozovatel odstranil ze sortimentu produkty, které se mu dobře prodávají.

Proč by to dělal? V automatech je sortiment, který zákazníci chtějí, provozovatel si nemůže dovolit mít plný automat „zdravých“ věcí které nikdo nekupuje. Pořídí stroj za cenu v řádu statisíců, platí personál, který se o stroje stará, auta, které musí mít pro zajištění obsluhy, naftu, nájem za umístění stroje. Potřebuje prodávat,“ uzavřel Hejl.

Podle ředitele odboru ministerstva školství pro styk s veřejností Ondřeje Macury není záměrem vyhlášky zlikvidovat distributory prodejních automatů. „Neznamená to, že automaty musejí ze škol zmizet, mohou se v nich prodávat například mléčné výrobky nebo neslazená voda,“ říká.

Málokterý distributor automatů ale věří tomu, že si děti namísto sladkých nápojů a čokoládových tyčinek koupí za kapesné od rodičů neperlivou vodu a kefír. „Prostě si půjdou tu sušenku a coca-colu koupit do vedlejšího obchodu,“ míní Jaroslav Hošek z firmy ATV-Café.

„Není pro nás problém vybavit automat zdravými potravinami, děti si je ale nebudou kupovat. O výměnu nezdravých potravin za zdravé jsme se na několika školách snažili, ve výsledku to ale vypadá tak, že je jen měníte, protože vyprší datum spotřeby,“ popisuje Daniel Tesárek z firmy Dallmayr.

Podle něj zkoušeli v některých školách vsadit např. na celozrnné „fresh“ bagety nebo na ovocné šťávy. Se zájmem se ale nesetkali, děti neoslovila čerstvost, ani cena výrobku. „Je problém, abyste sladili cenu s chutí dítěte. Aktuálně spolupracujeme s firmou, která vyrábí stoprocentní mošty. Jsou zdravé, kvalitní, ale bohužel taky drahé,“ podotýká Tesárek.

Novela školského zákona se vedle prodejních automatů na potraviny a nápoje týká i bufetů a školních kantýn. Ani jejich provozovatelé nesmějí nabízet nezdravý sortiment. Většina prodejců se však shoduje na tom, že zákaz automatů problém stravování u dětí nevyřeší.

Zákaz prodeje alkoholu

Vláda chce zakázat i prodej alkoholu v automatech. Předpokládá to návrh zákona o ochraně zdraví před škodlivými účinky tabáku, alkoholu a jiných návykových látek.

Provozovatelé diskoték, stánků nebo hospod tak budou mít nově povinnost zajistit, aby v jejich prostorách lidé mladší 18 let alkohol nepili. Nyní jim ho nesmějí jen nalít a prodat. „Způsob zajištění dodržování tohoto ustanovení je na samotném provozovateli.

V případě, že provozovatel či pověřený zaměstnanec zjistí, že v provozovně dochází k požívání alkoholických nápojů osobou mladší 18 let, může tuto osobu vyzvat k zanechání tohoto jednání, popřípadě mladistvému zabránit v konzumaci alkoholu,“ míní v důvodové zprávě k návrhu ministerstvo. Tento zákaz se pochopitelně dotkne i prodejních automatů.

 

Alena Adámková

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.