Světový trh s citrusovými plody

Citrusovou velmocí je Brazílie

Celková produkce pomerančů, mandarinek, grapefruitů a citronů by se měla v sezóně 2015/16 podle aktualizované americké předpovědi pohybovat kolem 90 mil. tun, tedy zhruba stejně jako v sezóně uplynulé.

Celosvětová sklizeň citrusových plodů – pomerančů, mandarinek, grapefruitů a citronů se podle statistik amerického Ministerstva zemědělství (USDA) nějak výrazně nemění. Případný citelný pokles produkce v jedné zemi (regionu) bývá zpravidla vyrovnán lepší sklizní jinde.

Rozdíl není patrný ani ve srovnání s obdobím před pěti lety, ale zato se změnila struktura produkce. Podíl pomerančů klesl ze 62 % v sezóně 2010/11 na 54 % loni. Naproti tomu stoupla obliba mandarinek, když jejich podíl se v uvedeném srovnání zvýšil z necelé čtvrtiny na 32 %.

Světovou citrusovou velmocí je Brazílie, na kterou připadá zhruba čtvrtina veškeré produkce tohoto ovoce. Brazilci přitom zhruba tři čtvrtiny plodů zpracovávají. Klíčovými producenty jsou dále Čína (hlavně pokud jde o mandarinky) a USA.

Ve Středomoří se sklízí zhruba 22 mil. tun citrusů ročně a jsou určeny hlavně k přímé spotřebě. Klíčovým pěstitelem zde je Španělsko.

POMERANČE

Po celém světě se podle americké předpovědi letos sklidí 47,9 mil. tun pomerančů, o 740 tis. tun méně než loni. Důvodem je pokles v USA a Mexiku, který se nepodaří kompenzovat očekávanou vyšší produkcí v Brazílii, Číně, Evropské unii a Egyptě. Objem zpracování proti roku 2015 klesne dokonce o 840 tis. tun na 28,7 mil. tun.

Z hlavních producentských zemí nejhůř dopadly Spojené státy, jejichž letošní sklizeň by se měla propadnout o rovný milion tun na 4,8 mil. tun. Hlavní produkční oblasti – Floridu (60 % americké produkce) a Kalifornii (skoro 40 %) už léta trápí choroba „zelenání citrusů“, značně snižující výnosy pomerančovníků.

Uvedená choroba už léta sužuje Asii, kde se nazývá „choroba žlutého draka“.

S výrazným poklesem, a to o 600 tis. na 6,1 mil. tun, se musí smířit Mexiko, kde se v důsledku sucha sníží výnosy i velikost plodů.

Sklizeň pomerančů v Brazílii, které patří první místo na světě, letos meziročně stoupne o 3 % na 16,7 mil. tun.

Situace v Evropské unii

Vzestup se díky příznivému počasí očekává také v Evropské unii (až o 150 tis. tun na 6,1 mil. tun). Sklizeň pomerančů letos stoupne především díky Itálii, Řecku a Portugalsku, zatímco v nejvýznamnějším Španělsku se čeká výrazný pokles způsobený letními vedry.

Španělé by tak měli v nynější sezóně sklidit 2,9 mil. tun pomerančů ve srovnání s téměř 3,5 mil. tun v předchozí sezóně. Naproti tomu sklizeň v Itálii vzroste z 1,36 mil. na 1,95 mil. tun.

Evropská osmadvacítka loni zvýšila dovoz pomerančů skoro o sedminu na 928 tis. tun v hodnotě 670 mil. dolarů. Hlavními dodavateli jsou Jižní Afrika a Egypt, následují Maroko, Uruguay a Argentina.

Jihoevropští členové EU také vyvážejí (loni 297 tis. tun), hlavně do Švýcarska, Srbska a Norska.

Ztráty vyvolané ruským embargem se evropští producenti, hlavně Španělsko, snaží kompenzovat vývozem na jiné trhy – do Kanady, Brazílie, Spojených arabských emirátů, Saúdské Arábie a Hongkongu.

Největší zpracovatel je Brazílie

Podíl pomerančů určených k dalšímu zpracování ve světě soustavně klesá. Zatímco v sezóně 2010/11 to bylo skoro 48 %, letos by to mělo mít 39 %. Výroba pomerančové šťávy zůstane v nynější sezóně přibližně stejná jako v té minulé (kolem 1,8 mil. tun). V USA klesne kvůli nižším výnosům na Floridě přibližně o čtvrtinu na 329 tis. tun, naproti tomu v Brazílii vzroste o 12 % na 1,1 mil. tun, neboť ke zpracování bude určen vyšší objem. Na rozdíl od Evropské unie, kde se objem zpracování naopak sníží, takže celková produkce pomerančové šťávy by měla klesnout o 2 % na 105 tis. tun.

Americká prognóza počítá s tím, že v letošní sezóně se ve světě spotřebuje necelých 1,9 mil. tun pomerančové šťávy proti 2 mil. tun v předchozí sezóně. Z toho připadá na EU 835 tis. tun a na USA 600 tis. tun. Dohromady to tedy představuje 77 % globální spotřeby. Pomerančový džus je hlavně v Evropě velice oblíbený a vážně konkuruje ostatním nealkoholickým nápojům. Jeho spotřeba by měla zůstat stabilní.

Na světový trh půjde 1,38 mil. tun šťávy, z toho více než milion tun z Brazílie. Druhé Mexiko vyveze 122 tis. tun. Hlavními odběrateli zůstávají Evropská unie a USA.

Evropská osmadvacítka loni dovezla přes 915 tis. tun pomerančové šťávy v hodnotě zhruba 1,8 mld. dolarů. Kolem 90 % džusu se dováží z Brazílie, menší množství z Mexika, USA a Jižní Afriky.

Nejvíce čerstvých pomerančů se sní v Číně (přes 6,5 mil. tun ročně) a Brazílii (5,5 mil. tun), jenom o něco méně v zemích Evropské unie (5,3 mil. tun).

Evropská unie je také největším dovozcem pomerančů (letos 800 tis. tun). Následují Saúdská Arábie (550 tis. tun) a Rusko (440 tis. tun). Světový trh svými dodávkami nejvíce ovlivňují Egypt, Jižní Afrika a Spojené státy.

 

Pokračování článku a mnoho dalšího naleznete v dubnovém čísle Retail News…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.