Docházka i bezpečnostní prvky

Zapomeňte na „píchačky“

Kontrola dodržování pracovní doby, evidence příchodů a odchodů z pracoviště patří k základním funkcím docházkových systémů. Moderní systémy, ale umí mnohem více.

Hlavním posláním docházkového systému je, jak vyplývá již ze samotného označení systému, evidence příchodů, odchodů a pohybu zaměstnanců v průběhu pracovní doby. Moderní systémy běžně slouží i k přípravě podkladů pro zpracování mzdové agendy apod. Moderní docházkový systém toho ale umí mnohem víc a dokáže být zdrojem kvalitních podkladů pro efektivní řízení společnosti.

Od karty s čipem po sken duhovky

Benefitem docházkového systému je omezení chybovosti při zpracování dat o docházce, lepší využívání pracovní doby, vyloučení neoprávněných přesčasových hodin apod. Evidence využívání pracovní doby je důležitým faktorem pro produktivitu práce.

Docházkový systém dnes kromě evidence docházky nabízí firmě i řadu bezpečnostních prvků: přístupovými moduly lze regulovat pohyb zaměstnanců po prostorách firmy, zamezit vstup osob do jednotlivých objektů firmy, na parkoviště atd.

Součástí docházkového a přístupového systému jsou docházkové a přístupové terminály, zámky, brány, závory, vrata, turnikety; identifikační média (bezkontaktní karta nebo přívěšek, klíčenka s čipem, otisk prstu…) a software na zpracování docházky a nastavení přístupů podle požadavků firmy.

Podle charakteru své činnosti firma může zvolit řadu variant pro identifikaci zaměstnanců a určení způsobu přístupu. Nejrozšířenější ve firemním sektoru je bezkontaktní přístup čipem, kartou nebo třeba nálepkou s tagem. Dodavatelé docházkových systémů však nabízí i řadu ještě sofistikovanějších variant, jako například biometrické ověření prostřednictvím otisku prstu, oční duhovky nebo obličeje. Další variantou jsou terminály s PIN klávesnicí a snímače GSM.

 

Pokračování článku a mnoho dalšího naleznete v zářijovém čísle Retail News…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.