Snídaně a svačina často opomíjená

Češi chtějí čerstvé suroviny a rychlou přípravu!

Podle průzkumů až čtvrtina Čechů pravidelně nesnídá ani nesvačí. Podle specialistů na výživu je to velká chyba, která může z dlouhodobého hlediska velmi negativně ovlivnit naše zdraví.

Nabídka na trhu je přitom více než pestrá a výrobci rádi vycházejí vstříc rozličným chutím různých skupin spotřebitelů.

Trendy ve výživě se, stejně jako řada jiných, neustále rozvíjí a mění.

Stejně jako je to s módou ve společnosti každým rokem, tak je to i v preferencích různých výživových směrů, a tak se varianty snídaní i svačin v rámci zdravějšího životního stylu stále proměňují. Snídaně je nejdůležitějším jídlem dne působící jako startér metabolismu, a proto by měla být pestrá. Dominovat by měly sacharidy s nízkým glykemickým indexem a vysokým obsahem vlákniny v podobě obilovin, cereálií nebo pečiva. Dále kvalitní zdroje bílkovin (šunka s nízkým obsahem tuku a soli, sýry do 30 % tuku v sušině, vejce, bílé jogurty a tvarohy), kvalitní tuky je možné přidat v podobě semínek či ořechů, v rozumném množství. V neposlední řadě je dobré snídani doplnit ovocem a zeleninou,“ vysvětluje Tereza Pechoušová, hlavní výživová poradkyně společnosti Naturhouse.

Na výběr má každý

Statistiky dokládají, že se postupně snižuje spotřeba bílého pečiva a pšeničné mouky, bílého cukru, nekvalitních salámů. Češi rozhodně mají snahu i zájem zařazovat do svého jídelníčku zdravější a kvalitnější potraviny, avšak mnohdy nevědí, kdy a v jakém množství tyto suroviny konzumovat a také, jak s nimi při přípravě pracovat. Ať už se jedná například o chia semínka nebo potraviny ze sóji či luštěniny.

Stále větší počet lidí preferuje stravu bez lepku, ať už ze zdravotního hlediska, nebo preventivně. Na snídani se v těchto případech hodí bezlepkový chléb nebo varianty kaší z pohanky, quinoy nebo rýže. Dalším trendem je vegetariánství. Tito lidé zařazují na snídaně a svačiny spíše mléčné výrobky, ořechy a semínka nebo rostlinné pomazánky. Veganství je ještě přísnější. Vegani nemohou volit ani mléčné výrobky, vajíčka a ostatní živočišné produkty, konzumují nejrůznější luštěninové pomazánky, veganské sýry, zeleninu a ovoce. Tato strava však musí být řádně vyvážena, zejména pokud jde o příjem bílkovin. Velmi módním trendem je tzv. raw strava, kdy nesmí úprava potraviny přesáhnout 42°C. Je převážně vegetariánská a skládá se z ovoce a zeleniny – smothie, ořechy, semínka, luštěniny, obiloviny, mořské řasy a kokosové mléko.

„Frčí“ smoothie a superpotraviny

„Nemůžeme hovořit za celý trh, ale co se týká naší nabídky, stoupá zájem o produkty s funkčními potravinami. Oblíbená jsou sytá smoothie, chia pudinky a hodně si slibujeme od nového menu, ve kterém pracujeme i s rostlinným proteinem a novými superpotravinami. Obecně stoupá počet zákazníků, kteří si dávají ovocné nebo zeleninové smoothie či šťávu jako běžný doplněk snídaně. Několik měsíců testujeme na vybraných provozovnách také teplé snídaně – lívance s matcha tea, ovesné bowle a vaječné snídaně a zjišťujeme, jaký je o ně mezi zákazníky zájem,“ říká Alena Hegnerová, head of marketing společnosti UGO.

Všechny UGO freshbary a salatérie v květnu kompletně změnili nabídku. Přibyly drinky se speciálními potravinami jako jsou rostlinná mléka, do sortimentu byla zařazena nová kategorie proteinových nápojů a inovacemi prošly také receptury salátů.

„Sezónní nabídku měníme každé dva měsíce, abychom maximálně využili sezónní suroviny, kvůli jejich chuti a dostupnosti. Naši zákazníci nás doslova „nutí“ ke sledování trendů a ženou vpřed směrem k novým a novým inovacím,“ dodává Hegnerová.

Tradice v moderním kabátě

„I v segmentu snídaní a svačin pozorujeme příklon k lehčím potravinám, jako jsou například rybí nebo zeleninové pomazánky. Samozřejmě Češi na jednu stranu rádi experimentují a zkoušejí čas od času třeba exotické chutě, na straně druhé se rádi vrací k osvědčeným recepturám, například v případě tradiční paštiky Májka, která zůstává nejoblíbenější paštikou na českém a slovenském trhu,“ zdůrazňuje Petr Kopáček, tiskový mluvčí společnosti Hamé.

Spotřebitelé kladou velký důraz zejména na rychlou přípravu jídla a pohodlnou konzumaci. Modernímu životnímu stylu proto odpovídají výrobky v praktických obalech, které je možné snadno sbalit sebou na cestu do práce, školy či na výlet.

Tomuto požadavku odpovídají nové ovocné snacky Hamé EasyFruit, se 100 % ovoce, s vitaminem C a bez přidaného cukru, které jsou ideální na svačiny. Nabízí se v příchutích Exotic Party (banán a mango), Cola, Jablko a Jahoda.

Jako součást snídaně nebo lehká svačinka se hodí také řada zeleninových pomazánek EasySandwich od Hamé. Neobsahuje konzervanty, majonézu ani palmový olej a prodává se v uzavíratelném obalu z prémiového skla.

 

Pokračování článku a mnoho dalšího naleznete v červnovém čísle Retail News…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.