Zboží i prodejnu ochrání bezpečností systémy

Při pořizování bezpečnostních prvků je kromě zboží nutné vzít v úvahu také lokalitu prodejny.

Předvánoční shon a následně také lednové období masivních výprodejů, kdy do obchodů přichází enormní množství nakupujících, nahrává nepoctivcům, aby se nezákonně obohatili. Zabezpečit zboží i celou prodejnu dokáže systém, který kromě toho, že působí preventivně, dokáže krádežím efektivně zabránit. V mnoha případech umí také pomoci v oblasti marketingu.

Je nutné si uvědomit, že zboží nelze nikdy ochránit stoprocentně, nicméně velmi vysoké účinnosti je možné dosáhnout kombinací elektronického a mechanického zabezpečení spolu s odpovědným přístupem personálu. V ochranném systému by proto neměly chybět elektronické detekční brány s bezpečnostními čipy na zboží, elektronické a mechanické smyčkové systémy, které chrání například elektroniku, detekce alobalových tašek profesionálních zlodějů, dohledový kamerový systém a zrcadla či bezpečnostní schránky na peníze. Zapomínat by se nemělo ani na pravidelné školení personálu.

Výběr systému závisí na lokalitě i sortimentu

Mnoho obchodníků, kteří doposud nemají zavedený systém ochrany, řeší otázku, kdy nastává vhodná doba k jeho pořízení. Přestože na ni neexistuje jednoznačná odpověď, obecně je možné konstatovat, že prakticky vždy. „Systém je rentabilní, pokud ztrátovost krádežemi překročí přibližně jedno procento z obratu,“ říká Ladislav Antl, jednatel společnosti AC Systems. Jak dodává, vždy však také záleží na sortimentu zboží, jeho velikosti a atraktivitě či rozmístění a prezentaci v prodejně.

Při pořizování bezpečnostních prvků je kromě zboží nutné vzít v úvahu také lokalitu prodejny. Například v obchodních centrech dochází ke kumulaci systémů elektronické ochrany zboží (EAS). Jak Ladislav Antl upozorňuje, nejrozšířenější a cenově nejlevnější radiofrekvnenční (RF) systémy od různých dodavatelů nelze vzájemně synchronizovat, aby se navzájem nerušily. To může vést k výskytu falešných alarmů bez přítomnosti lidí v jejich prostoru, což je třeba obvykle řešit i za cenu snížení jejich výkonu a účinnosti detekce. Výsledkem je pak zvýšená ztrátovost zboží. „V takových případech doporučujeme volbu alternativních akustomagentických (AM) EAS systémů, které lze vzájemně synchronizovat i v případě odlišných dodavatelů, což nemá vliv na jejich účinnost a efektivitu. Nejlepší však je se obrátit na renomované dodavatele, kteří provozovatelům poradí a doporučí optimální řešení,“ konstatuje Ladislav Antl.

S výběrem poradí zkušená firma

Na českém trhu bohužel stále přetrvává snaha některých podnikatelů požadovat za pořízení EAS nejnižší cenu na trhu, a to bez ohledu na kvalitu a vhodnost takového systému poskytnout adekvátní ochranu zboží proti krádeži. Obvyklým výsledkem je pak jejich rozčarování nad výsledky dosahované ztrátovosti. Pokud nerezignují a rozhodnou se investovat znovu, tentokrát již kvalitního a optimálního EAS systému, musejí počítat s tím, že se jim v podstatě celá investice prodraží. Pořízení by proto měla předcházet konzultace s firmou, která má na trhu již patřičné zkušenosti. „I když se může počáteční investice jevit jako relativně vysoká, návratnost je možné vypočítat jednoduše podle následujícího vzorce. Dosahovaná roční ztrátovost krádežemi za rok mínus náklady na pořízení EAS a náklady na ochranné prvky,“ konstatuje Ladislav Antl.

Za ztrátami často stojí zaměstnanci

Kromě výše zmiňovaných systémů pomáhají s ochranou prodejny bezpečnostní kamery. „Naše řešení je vhodné pro většinu běžných prodejen. Nabízíme kompletní zabezpečení objektu, včetně služby videoverifikace, díky které má majitel okamžitý přehled o tom, co se v objektu děje. Alarm je možné také připojit na náš pult centrální ochrany, kde vyškolení pracovníci nepřetržitě sledují stav daného objektu, a pokud alarm spustí poplach, ihned vysílají na místo zásahovou jednotku,“ popisuje Michal Ježek, hlavní produktový manažer EZS firmy Jablotron Alarms.

 

Pokračování článku a mnoho dalšího naleznete v prosincovém Retail News…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.