DACHSER ─ 90 let inovací v logistice

Roli inovátora naplnil Dachser zavedením identifikace pomocí čárových kódu do logistiky, investicemi do vlastních IT řešení i podporou udržitelných projektů a elektromobility v zásobování.

Mezinárodní logistický provider Dachser se sídlem v německém Kemptenu slaví 90. let od založení. V současnosti zaměstnává 31 000 lidí ve 393 pobočkách ve 44 zemích světa. Za rok 2019 zrealizoval přepravu 80,6 mil. zásilek o celkové tonáži 41 mil. tun. Konsolidovaný čistý obrat koncernu činil 5,7 mld. euro.

Historie značky Dachser se začala psát v roce 1930, kdy Thomas Dachser založil přepravní společnost. Už v roce 1934 otevřela společnost další pobočky v Německu. O šestnáct let později se stala prvním přepravcem, který na mnichovském letišti a později i v dalších městech otevřel kancelář pro letecké nákladní přepravy. V 70. letech přešla firma s celou svojí flotilou nákladních vozidel na přepravy ve výměnných nástavbách a stala se tak přepravcem orientovaným na sběrnou službu, která je dnes hlavním předmětem podnikání společnosti v oblasti pozemních přeprav.

Pozici finančně stabilní společnosti s dlouhodobou vizí potvrzuje firma od 90. let 20. století, kdy akvizicemi posílila svoji přítomnost ve střední a východní Evropě (EST), v západní Evropě (Graveleau, Johnston Logistics), severní Evropě (Haugsted Group), jižní Evropě (Papp Italia, Azkar, Transunion) a mimoevropských regionech, jako je Jižní Amerika, Asie či Maghreb. Přesto zůstává Dachser i v roce 2020 stále rodinnou firmou a funguje na principech udržitelného rozvoje.

Ty jsou plně integrovány do všech strategických rozhodnutí společnosti, ať už se to týká udržitelného investování, podpory a rozvoje zaměstnanců či sociální uvědomění a ekologický přístup k podnikání. Udržitelná vize budoucího rozvoje společnosti se odráží i v přijatých strukturálních změnách a právním ukotvení společnosti ─ v roce 2015 změnila svoji právní formu na Societas Europaea (SE) a převedla sem své hlavní obchodní oblasti – Road Logistics ─ pozemní přepravy (zahrnující divize European Logistics a Food Logistics) a Air & Sea Logistics ─ letecké a námořní přepravy.

V České republice funguje 8 poboček

V České republice působí Dachser od roku 1992, kdy byla založena společnost E.S.T., poskytující služby v oblasti mezinárodní a vnitrostátní kamionové spedice, skladování a celních služeb. V roce 2004 se stal exkluzivním partnerem společnosti E.S.T., v roce 2006 uzavřely společnosti smlouvu o joint venture a proces integrace byl završen 1. 1. 2010 rozhodnutím o přejmenování společnosti na Dachser Czech Republic „Ohlédneme-li se těch 90 let zpátky, vidíme jednotlivé kroky vývoje naší společnosti, které Dachseru umožnily, aby se ze společnosti jediného vlastníka stal mezinárodním poskytovatelem logistických služeb. Celý svět se od základu změnil a Dachser se mění s ním, a to je pro něj a pro nás pro všechny, kteří ve společnosti působíme, velmi dobrý signál,“ uvádí Jan Pihar, generální ředitel Dachser Czech Republic.

V České republice společnost disponuje více než 56 000 m² distribučních a překládkových skladových ploch. V osmi pobočkách (v Kladně, Ostravě, Brně, Břeclavi, Českých Budějovicích, Hradci Králové, Praze a na pobočce Dachser Cargoplus) v současné době zaměstnává téměř 600 lidí.

 

Pokračování článku a mnoho dalšího naleznete v Retail News 12.2020…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.