Veganské potraviny: roste poptávka i nabídka

Co všechno může veganská strava nabídnout a jak široká je nabídka na tuzemském trhu?

Z průzkumu britské společnosti Mintel z léta 2022 vyplývá, že aktuálně až 37 % lidí konzumuje bílkoviny výhradně rostlinného původu a necelá čtvrtina respondentů plánuje na veganskou stravu přejít. Důvodem je ochrana životního prostředí, tak i přechod na zdravý životní styl a zdravotní benefity.

V posledním desetiletí se objevilo množství vědeckých studií a výzkumů, které zkoumají vztah mezi výživou a zdravím.

Výsledky ukazují, že vyvážený a pestrý jídelníček hraje významnou roli při prevenci mnoha civilizačních onemocnění. V souvislosti se zdravou stravou se stále častěji skloňuje i veganství.

Veganský jídelníček není nudný

Co vlastně znamená veganský styl stravování? Vegani přijímají potravu a veškeré živiny výhradně z rostlinných zdrojů a odmítají vše, co je živočišného původu. Nejí tedy maso, mléčné výrobky, vejce, někteří dokonce ani med. Úskalím může být to, že právě potraviny živočišného původu v sobě obsahují některé důležité výživové látky, vitaminy a minerály, které musí vegani získávat jiným způsobem a dbát na to, aby jich ve svém organismu měli dostatek. „Veganský jídelníček by ideálně měl být založen na konzumaci pestré skladby ovoce (včetně bobulovin), zeleniny (včetně listové a košťálové), luštěnin (včetně sóji), celozrnných obilovin, ořechů a semen – čím blíže jejich originální podobě tím lépe,“ popisuje ředitel organizace Prameny zdraví Robert Žižka.

Nižší riziko infarktu i diabetu

Kromě aterosklerózy pomáhá podle vědců veganství i při cukrovce. Výzkum z Imperial College of London ukázal, že ve svalových buňkách veganů bylo podstatně méně tuku než u těch, kteří přijímali smíšenou stravu. Pacienti trpící cukrovkou, kteří přešli na veganství, prokázali lepší citlivost na inzulín, měli lepší hladinu cukru a inzulínu v krvi. Z výsledků tedy podle vědců vyplývá, že veganská strava dokáže snížit riziko vzniku diabetu. Většina lidí se však potýká s problémem, že nevědí, jak správně na veganskou stravu přejít. „Mnohdy se unáhlují k drastickým omezením, která je od změny životního stylu odradí na začátku a jejich zdraví spíše ublíží. Co se týče veganského stravování, i malé změny přinesou ovoce. Stačí i mírné zvýšení rostlinné stravy a budete se cítit lépe,“ upozorňuje Dr. Richard Allison, odborník na výživu společnosti Herbalife Nutrition a člen Britské dietetické asociace.

„Vynecháme-li v jídelníčku konkrétní potraviny, je potřeba zajistit tělu adekvátní přísun nezbytných složek, důležitých pro správné fungování organismu. Nedostatek živin totiž může v těle rozvinout poruchu metabolismu. Veganský i vegetariánský způsob stravování by proto měly zahrnovat širokou škálu obilovin, ovoce, zeleniny, ořechů, luštěnin a semínek,“ vysvětluje MUDr. Jaroslava Čiefová, lékařka z EUC Kliniky Praha.

Prodeje vegan potravin rostou

Co ve veganském sortimentu právě letí? Tuto otázku jsme položili Martině Piskačové, obchodní ředitelce rodinné farmy Živina: „Největší nárůst poptávky pozorujeme aktuálně v segmentu alternativ mléčných a masných výrobků, proto jsme nedávno představili na trhu naše ovesné mléko a pracujeme na dalších výrobcích. Spotřebitelé preferují kvalitní a plnohodnotné jídlo z čistě rostlinných zdrojů, které ale zároveň výborně chutná.“

„Veganské a vegetariánské potraviny už dávno nekupují jen ti, kteří nejí maso či živočišnou stravu z přesvědčení, ale nacházejí si cestu do jídelníčku stále více Čechů. V Košíku zájem o ně každoročně roste a snažíme se proto rozšiřovat nabídku,“ uvádí Vladimír Novák, nákupčí online supermarketu Košík.cz. V meziročním srovnání rostl na Košík.cz podíl zakoupených potravin v kategorii vegan o 20 % a u vegetariánských produktů o 10 %. Zákazníci nejvíce nakupují alternativy mléka a mléčných produktů vyrobených ze sóji. „Největší nárůst během posledních let zaznamenáváme u tofu pomazánek a fermentované zeleniny. Mezi Čechy se skokově zvýšil zájem o kimchi, které se díky obsahu prospěšných látek řadí mezi tzv. superpotraviny. Stále oblíbenější jsou i veganské alternativy masa, které nakupují i lidé, kteří sice maso jí, ale chtějí jeho konzumaci omezovat a vyhledají náhražky, které maso připomínají. Proto jsme kromě známých alternativ masa ze sójové bílkoviny, jako je například Garden Gourmet, v poslední době zalistovali i další, které jsou vyrobené z hrachového proteinu, červené řepy, špenátu nebo batátu,“ prozradil Vladimír Novák.

Pomazánky, saláty a omáčky

„Pro radost ze zdraví“ je motto české značky Veto, která tradičním japonským způsobem vyrábí potraviny ze sóji. Nejznámější jsou tofu paštiky Pâtifu, ale jejich záběr je daleko širší. Například veganské sojové pomazánky se hodí jako zdravá svačinka. Vyrábí se z celých zrn luštěnin a bezlepkových obilnin a jsou ochucené přírodními příchutěmi. K dostání je například pomazánka s lučními bylinkami, s francouzským lahůdkovým droždím, se sušenými rajčaty a paprikou nebo s uzenými fazolemi.

Skvělou volbou jsou rovněž nové bio pomazánky Rajčata s bazalkou a Červená řepa s křenem od Nature’s Promise Veggie, které jsou k dostání výhradně v síti obchodů Albert.

Řadu rostlinných pomazánek pod názvem K-take it veggie najdou spotřebitelé v prodejnách Kaufland, a to hned v několika chuťových variantách – kešu s paprikou, ananas-kari, rajčata s bazalkou.

Jako svačina do kanceláře i na cesty se hodí čistě rostlinné a lehce stravitelné pomazánky Sinea Druid, které jsou 100% bezlepkové, bez palmového oleje a na výběr je rovnou šest příchutí.

Farma Živina uvedla na trh ve spolupráci s šéfkuchařem Štěpánem Návratem asijskou Pad Thai omáčku, která je čistě rostlinného původu, tudíž vhodná i pro vegany. Další novinkou od Živiny pro odlehčení jídelníčku je Kimchi Natural.

Hotovky (nejen) pro vegany

Tři nové varianty hotových jídel nabízí řada Simply Fresh, Veggie hotovky stačí pouze ohřát a za pět minut je hotovo. Mezi novinkami najde spotřebitel hotový Pikantní kuskus, Kuskusové karbanátky se šťouchaným bramborem, a také Bulgurovo-cizrnový salát, který není třeba ohřívat.

Pestrý hlavní chod dokáže každý vykouzlit během chvilky díky hotovým omáčkám Nature’s Promise Veggie z řady Albert Natures, které jsou inspirované světovými chutěmi. K těstovinám se hodí omáčka Italian taste, která připomene typickou chuť boloňských špaget. Dotek středoamerické kuchyně nabízí omáčka Mexican taste, která je inspirovaná pokrmem Chilli con carne. A koho láká chuť Asie, připraví si během chvilky omáčku Oriental taste, založenou na kombinaci kari koření.

Atraktivní novinkou je Mana burger, nutričně kompletní, rostlinná alternativa k hovězímu masu. Zdravější varianta burgeru z hovězího masa obsahuje v ideálním poměru všechny živiny a chuťově i strukturou je téměř nerozeznatelná od masa. Tato rostlinná alternativa k masu má vysoký obsah proteinů a obsahuje směs pěti rostlinných bílkovin – hrachové, rýžové, konopné, mungové a řasové. „Nejedná se o potravinu zaměřenou na vegany. Naopak. Chceme nabídnout alternativu všem, kteří mají rádi maso a hovězí burgery, ale chtějí si dopřát zdravé jídlo, které je nutričně plnohodnotné a jehož výroba je výrazně šetrnější k životnímu prostředí,” říká tvůrce Many Jakub Krejčík.

Bohatým a stále se rozšiřujícím sortimentem veganských potravin se může pochlubit také společnost Lidl. Produkty pod privátní značkou Vemondo najdou spotřebitelé ve všech prodejnách a vybírat mohou z pestré škály produktů, od rostlinných nápojů, alternativ jogurtů a zmrzliny po veganskou pizzu, gyros, burger, klobásky nebo mleté „maso“ a hotové pokrmy, jako třeba Tofu garam masal a tofu teriyaki na pánev.

Alternativy mléčných výrobků

Nejen vegani ale i lidé s intolerancí laktózy a nesnášenlivostí mléka nebo ti, kteří v rámci péče o zdraví, čím dál častěji zařazují do svého jídelníčku rostlinné alternativy mléka a mléčných výrobků, sahají stále raději po „nemléčných“ variantách. Mandlové, ovesné, kokosové, sojové, špaldové nebo rýžové nápoje se dají bez problémů použít ve studené i teplé kuchyni a prodávají se rovněž v ochucených variantách.

Pod značkou K-take it veggie nabízí Kaufland ovesný, mandlový a rýžový rostlinný nápoj v bio kvalitě a ovesný nápoj bio K-take it veggie s příchutí vanilka nebo čokoláda. V nabídce Kauflandu nechybí dále Kokosový veggiegurt natur K-take it veggie s vysokým podílem kokosového mléka a vlákniny nebo jeho ochucená varianta Kokosový veggiegurt mango-maracuja.

Supermarket Košík nabízí mandlové dezerty Optimistic. Jde o první český rostlinný „jogurt“ vyrobený z mandlového mléka. Neobsahuje laktózu, sóju, lepek ani cukr.

 

Další články a mnoho zajímavého naleznete v Retail News 01-02.2023…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.