Když musíte zaujmout za osm vteřin

O nastupující generaci spotřebitelů, tzv. Gen Z si můžete myslet cokoliv. Faktem však je, že brzy převezme od mileniálů štafetu nejsilnější kupní síly.

Jen v e-commerce už do dvou let předstihne tzv. Gen Z generaci X. Nemusíte mít pochopení, ale chcete-li se jí dostat do peněženky, potřebujete jí rozumět.

Další edice Retail in Detail z produkce společnosti Blue Events, která proběhne 6. prosince v pražské Spojce Karlín, se zaměří právě na generaci lidí narozených mezi lety 1995 a 2010.

„Naše poslední letošní akce bude plná dat, komunikačních strategií, a především úspěšných projektů, v jejichž hledáčku tato nová kupní síla je. V odborném programu se dozvíte, jak a jakými kanály s Gen Z komunikovat a správně identifikovat její potřeby, za kterými stojí široké obchodní příležitosti. A to navíc v podmínkách, kdy máte šanci získat v průměru jen osm vteřin jejich těkavé pozornosti,“ říká projektová manažerka konference Retail in Detail: Generace Z Anna Krásná.

Svižný vhled do preferencí této cílové skupiny nabídne hned v úvodním příspěvku Petra Víšková, ředitelka kvalitativního výzkumu v agentuře Confess. Podělí se o data a zjištění z letošních průzkumů a ukáže, jaké značky to s mladými spotřebiteli umí a čím přesně si je získaly. Další praktické tipy, jak ke generaci Z přistupovat a jak jí lépe porozumět, přinese Nicola Husníková, která má na starost sociální média v agentuře MarketUp.

Mezi pohodlím a inflací

Výzkumník Zdeněk Skála ze společnosti Skála a Šulc se zaměří na téma nákupu potravin. Požadavek pohodlí, tzv. convenience je pro mladou generaci velmi charakteristický, zároveň však i jejích rozpočtů se týká růst životních nákladů. Zdeněk Skála podrobně vysvětlí, jak těmto faktorům dokáží vyjít vstříc tuzemské řetězce.

Ukázku konkrétní kampaně rychloobrátkového řetězce, která cílila na generaci Z, představí Petr Hoffmann, šéf digitálu ve společnosti Kaufland Česká republika. Jeho „fofrtaška 2.0“ původně určená především ke komunikaci v rámci e-sportovní platformy Sinners se stala virální i mimo komunitu gamingu. „Punk. To je slovo, kterým sám Petr Hoffmann popisuje vznik této úspěšné kampaně. S publikem se během svého vystoupení podělí nejen o její výsledky, ale i o výzvy, které musel jeho tým během realizace překonávat interně,“ dodává Anna Krásná.

TikTok v mnohém nově definoval formát, skrz který potřebujete potenciální zákazníky umět zaujmout. Jak tedy funguje dnešní marketingová komunikace? Vyplácejí se ještě influenceři? A opravdu je potřeba být hlavně on-line? Pohled na globální trendy v odvětví beauty produktů přiblíží Jonáš Čumrik ze společnosti Notino.

Rohlíky či sprchový gel potřebuje každý. Jak ale oslovit generaci Z, když jste banka, a tato cílová skupina teprve začíná vydělávat? Hana Kovářová, šéfka strategie a komunikace značky v Komerční bance, se podělí podrobnosti ze vzniku odvážného projektu, v němž cíleně zcela vynechala vlastní logo. „Chceme ukázat, jak je důležité být otevřený novým způsobům přemýšlení a komunikace, což v Komerční bance přímo milujeme,“ dodává Hana Kovářová.

Kariéra vs. duševní zdraví

Otázku, zda jsou dnešní mladí lidé méně odolní, během programu nejspíš nerozlousknete. Nepopiratelně vyrůstají v rychlejší a složitější době a rozmanitost cest, kterými se mohou kariérně a hodnotově vydat, je nespočet, což už samo o sobě vytváří obrovský tlak. „Lenoši“, jak se jim často neprávem přezdívá, však mají velký potenciál a to, že se mezi sebou nepotřebují chlubit množstvím přesčasů, neznamená, že nechtějí pracovat. Filantrop a podnikatel Libor Hoření, který stojí mj. za platformami Donio nebo Nesnězeno, se věnuje také koučingu a mentoringu a má bohaté zkušenosti s tím, jak zástupci generace Z přistupují například k technologiím či k umělé inteligenci. Jeho přednáška přinese pozitivní pohled na jejich hodnotový vesmír a nedoceněný potenciál.

Generační střet je nevyhnutelný. Odkud však pramení hlavní třecí plochy v neporozumění mezi generací Z a boomery, případně generací X, které je zaměstnávají? Martina Mikesková, psycholožka a psychoterapeutka ze společnosti Soulmio, na příkladech z praxe ukáže, kdy je důraz na generační rozdíly spíš na škodu a kdy nám naopak může pomoci se rozvíjet.

 

Další články a mnoho zajímavého naleznete v Retail News 11.2023…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.