BILLA oslavuje Den oceánů

V Evropě se recykluje méně než třetina vyprodukovaného plastového odpadu. Polovina z plastů určených k recyklaci je kvůli nedostatku recyklačních kapacit vyvezena mimo země EU, kde se při nevhodné manipulaci mohou dostávat i do moří a oceánů.

Ročně se tak do světových oceánů dostane zhruba 8 milionů tun plastů. Podle některých studií tak bude už v roce 2050 v oceánech více tun plastů než ryb. Společnost BILLA bere svoji společenskou odpovědnost velmi vážně, proto začala vyrábět polyesterové tašky z plastů vylovených z oblasti severního Pacifiku.

Oceány jsou v posledních letech zahlceny plastovými odpady, kvůli kterým živočichové žijící v oceánu trpí. Díky první objednávce tašek BILLA zpracovala přes 15 tun mořského plastového odpadu, zejména plastových láhví, které se v oceánu rozkládají v průměru 450 let. Z této objednávky se pro zákazníky podařilo vyrobit 400 000 ks tašek.

Společnost BILLA patří mezi nejvýznamnější obchodníky s potravinami v ČR, proto neustále hledá nové způsoby udržitelného získávání zdrojů pro své podnikání. Jedním z těchto zdrojů je i materiál pro výrobu nákupních tašek, které lze v BILLE běžně zakoupit. Nákupní tašky z recyklované LDPE fólie nabízí BILLA ve dvou velikostech.

„Jsme přesvědčeni, že hledání způsobů udržitelného získávání zdrojů pro naše podnikání je ten správný směr pro ochranu naší planety a fauny a flóry na ní. Proto druhotné zpracování surovin je téma, kterým se v BILLE intenzivně zabýváme,“ říká Dana Bratánková, manažerka korporátní komunikace společnosti BILLA. „Již v průběhu loňského roku jsme do našeho portfolia zavedli plastové tašky z recyklované LDPE fólie. Polyesterové tašky tak doplní stávající portfolio tašek vyrobených druhotným zpracováním surovin,“ dodává Dana Bratánková.

Nové polyesterové tašky jsou v průměru ze 70–90 % z recyklovaného plastu (RPET) a nesou mezinárodní certifikaci Global Recycled Standard, která ověřuje původ a podíl recyklovaného obsahu certifikovaných výrobků. Nosnost tašek je 10 kg a jejich prodejní cena je 39,90 Kč. Tašky jsou znovupoužitelné a recyklovatelné.

 

Zdroj: Havas PR Prague

Praha, 8. června 2020