Do Globusu pro drogerii s prázdnou lahví

V květnu spustil Globus ve svém brněnském hypermarketu ve spolupráci s českou společností Tierra Verde pilotní projekt bezobalové stáčírny drogerie.

Je prvním obchodníkem širokosortimentního formátu, který nabídne svým zákazníkům možnost stáčet nejčastěji používané ekologické produkty pro praní a úklid do opakovaně využitelných obalů. Reaguje tak na neustále rostoucí počet zákazníků, kteří vyhledávají řešení pro domácnost šetrná ke zdraví a životnímu prostředí.

Tierra Verde je v současnosti jediná společnost nabízející v tomto segmentu kompletní cirkulární systém pro bezobalový prodej, který zahrnuje nejen cirkulaci spotřebních balení, ale i vratných kanystrů. Stáčené produkty z Globusu splňují navíc kritéria pro tzv. True Eco přístup  od Tierra Verde a mohou se pyšnit evropskou certifikací Ecogarantie.

„Pilotní projekt poloautomatické bezobalové stáčírny Tierra Verde byl spuštěn na začátku května v brněnském Globusu a v nejbližší době přibude další v hypermarketu Globus Praha-Čakovice,“ informovala zakladatelka společnosti Tierra Verde Nataša Foltánová. Její společnost buduje síť bezobalových stáčíren od jara roku 2017 a momentálně zásobuje přes 200 míst v Česku a na Slovensku. „Spolupráce s Globusem je dalším krokem ve snaze přiblížit co nejvíce spotřebitelům nejen prodej bez obalu, ale i šetrnější alternativy produktů pro každodenní použití,“ dodává Foltánová. Kromě stáčírny rozšířil Globus o výrobky Tierra Verde v sekci Zdravý svět, kde od nynějška zákazníci naleznou certifikované biobavlněné produkty (např. sáčky, síťovky), produkty péče o tělo (např. bambusové kartáčky, dřevěné hřebeny, tyčinky do uší) a výrobky dámské hygieny (menstruační kalíšky, látkové vložky).

Ekodrogerie Tierra Verde obsahuje účinné, a přitom nezávadné a v přírodě snadno odbouratelné složky. Gel na nádobí s citronovou silicí, Univerzální čistič na omyvatelné povrchy s pomerančovou silicí, Prací gel z mýdlových ořechů s levandulovou silicí a Máchadlo prádla s levandulovou silicí si mohou zákazníci zakoupit jako standardní produkt regálové nabídky nebo jednoduše načepovat v poloautomatizované stáčírně do opakovaně použitelných plastových nádob o objemu 1 nebo 1,5 l. Nejen vyznavači stylu zero waste tak zabrání vzniku zbytečného plastového odpadu, a  navíc díky stáčírně výrazně ušetří.

Společnost Tierra Verde patří k tuzemským průkopníkům bezobalového nakupování. Jako jediná nabízí v rámci tzv. přístupu True Eco skutečný bezobal. „Spočítali jsme, že samotné opětovné využívání spotřebních balení nestačí. Pokud bychom obchodníkovi do stáčírny zaslali 25 litrový kanystr a nezajistili jeho vrácení a opakované naplnění, bylo by to stejné, jako kdybychom mu dodali 25 našich litrových lahví. Jakýkoli systém, kde se kanystry nevracejí zpět k naplnění, není plně funkční a není v souladu s naším hlavním cílem co nejvíce minimalizovat negativní dopad našeho vlivu na přírodu,“ popisovala Foltánová.

Brněnská společnost Tierra Verde vyvíjí a vyrábí produkty denní potřeby s co nejmenším negativním dopadem na zdraví i životní prostředí, a zároveň s co nejpříznivějším vlivem na člověka, společnost a Planetu. Původní sortiment, tj.  přípravky na praní a čištění, stále rozšiřuje o produkty pro bezobalovou, bezplastovou a bezodpadovou, neboli zero waste domácnost, jako jsou biobavlněné sáčky a tašky pro bezobalové nakupování, menstruační kalíšky, dřevěné kartáče a hřebeny, pratelné odličovací tampony, kuchyňské žínky a utěrky, nerezová brčka a dózy, kompostovatelné sáčky na odpad nebo tekutá mýdla s maximálně šetrným složením.

„Každý den děláme rozhodnutí, která mají různý vliv na náš život. Otevřením stáčíren Tierra Verde v Globusu nabízíme spotřebitelům další volbu při jejich běžných nákupech v těchto hypermarketech a usnadňujeme jim rozhodnutí o nákupu bezobalové ekodrogerie a dalších produktů pro bezobalový život,“ přiblížila Foltánová. K problematice šetrné drogerie ji před lety přivedlo hledání prostředků, které by po spláchnutí do septiku neškodily zelenině na její zahradě. Tehdy objevila mýdlové ořechy, za kterými se později vypravila až do Indie. Postupně začala vyvíjet receptury pro vlastní ekologickou drogerii a v roce 2008 založila společnost Tierra Verde.

 

Zdroj: Mamadam s.r.o.

Praha, 7. června 2020