Češi platí bezkontaktně již deset let

Bezkontaktní platby slaví v Česku desáté výročí. Mimořádné oblibě se těší již od svého zavedení společností Mastercard v červnu 2011 a jejich podíl na všech platbách neustále roste. Jen v loňském roce Češi provedli přes miliardu transakcí prostřednictvím téměř 13 milionů vydaných bezkontaktních karet. A nejde jen o plastové karty, v průběhu let se možnosti rozšířily o karty tokenizované do mobilních telefonů či hodinek. Potenciál pro růst teď mají i další nositelná zařízení jako náramky, přívěsky či platební prsteny.

První bezkontaktní platba v Česku se uskutečnila kartou společnosti Mastercard v červnu 2011, počet bezkontaktních karet v držení Čechů pak velmi rychle stoupal. V roce 2014 jich tuzemské banky vydaly 6,6 milionu, o dva roky později jich bylo vydáno již přes 9 milionů a v roce 2020 to pak bylo více než 13 milionů bezkontaktních karet, což představuje 95 % všech vydaných platebních karet a Česká republika se díky tomu dostává na přední světovou pozici v používání bezkontaktních plateb.

Stejně tak stoupaly i počty terminálů umožňujících bezkontaktní platby až na dnešních téměř 257 tisíc. Jejich počet každoročně vzroste v průměru téměř o čtvrtinu a nyní lze zaplatit bezkontaktně již na 93 % všech míst v zemi, která přijímají platební karty.

„Bezkontaktní platby představovaly hotovou revoluci. Nejen, že se tím celý proces placení výrazně zrychlil, ale díky tomu, že kartu již nemusíte dávat z ruky, se stal i výrazně bezpečnějším. A konečně – poskytly prostor pro další vývoj směrem k platbám nositelnými zařízeními, jejichž boom zažíváme poslední 2 roky. Díky široké síti bezkontaktních terminálů a nadšení české populace používat technologické novinky probíhá v dnešní době již 87 % všech plateb kartou bezkontaktně,“ řekl Michal Čarný, generální ředitel společnosti Mastercard pro Českou a Slovenskou republiku.

Placení bez nutnosti vkládat kartu do platebního terminálu je velmi pozitivně vnímáno i samotnými zákazníky. Téměř všichni, kdo si pamatují bezhotovostní platby před nástupem bezkontaktní technologie, považuji platby v současné době za rychlejší (98 % dotázaných) a dvě třetiny (63 %) je považují za bezpečnější, vyplynulo z nejnovějšího průzkumu společnosti Mastercard.¹

Díky jednoduchosti používání platí lidé kartami stále menší částky a někteří u sebe mají hotovost zcela výjimečně, nebo si ji podle výzkumů společnosti Mastercard šetří jako záložní variantu na místa, kde se kartou platit nedá. Tím pádem v průběhu let výrazně klesla i průměrná výše karetní transakce. Nejvíc tomu bylo právě v roce 2020, kdy meziročně klesla v kamenných prodejnách o 7,5 % a v e-shopech, i díky boomu internetového prodeje, dokonce o 12,5 %.

V posledních letech se u nás stále více prosazuje další digitalizace platebních karet a jejich ukládání do mobilních telefonů či chytrých hodinek. Jen v roce 2020 se zvýšil počet tokenizovaných karet o téměř 13 procent. Stejně tak si Češi oblíbili i platby hodinkami – podle průzkumu společnosti Mastercard jimi platí již 10 procent populace.

„Trendem do budoucna bude další zmenšování zařízení, do kterých lze uložit platební kartu tak, aby ji člověk mohl mít u sebe doslova pořád. Již nyní si lze zakoupit například různé náramky, přívěsky či platební prsteny, jsme ale přesvědčeni, že zde vývoj nekončí, a že se během několika let otevřou dveře dalším možnostem, třeba i placení samotným hlasem v rámci e-commerce,“ řekl Michal Čarný.

Je to právě jednoduchost a vyšší bezpečnost bezkontaktního způsobu placení, co stojí za jeho masovým rozšířením. A Češi patří v této oblasti mezi evropské premianty. Zatímco v Evropě používá bezkontaktní placení 90 % obyvatel, u nás to je 96 %. Jen vloni jsme bezkontaktně zaplatili u obchodníků zboží za více než 574 miliard Kč.

Porovnání bezkontaktních nákupů a plateb v Česku s vybranými skupinami evropských zemí:

Česko Skupina blízkých evropských zemí* Širší skupina evropských zemí a Ruska**
Využívání bezkontaktních plateb (karty a nositelná zařízení) 96 % 88 % 90 %
Placení bezkontaktními plastovými kartami 94 % 81 % 81 %
Vlastnictví bezkontaktní platební karty 98 % 90 % 90 %
Procento nakupujících, kteří využívají alespoň jednou týdně bezkontaktní platby 82 % 70 % 73 %

 

*Německo, Slovensko, Francie, Maďarsko, Polsko

** Ostatní evropské země bez Turecka (Rakousko, Bělorusko, Belgie, Bosna a Hercegovina, Bulharsko, Chorvatsko, Dánsko, Estonsko, Finsko, Řecko, Irsko, Izrael, Itálie, Kazachstán, Litva, Lotyšsko, Nizozemsko, Norsko, Portugalsko, Rumunsko, Rusko, Srbsko, Slovinsko, Španělsko, Švédsko, Švýcarsko, Velká Británie, Ukrajina)

1. Letní průzkum připravila pro Mastercard agentura G82. Sběr dat probíhal v květnu a červnu 2021 na vzorku 301 osob ve věku 18-55 let.

 

Zdroj: Bison & Rose

Praha, 29. června 2021