Jablko nebo hruška? Umělá inteligence vyřeší jaké ovoce a zeleninu máte v nákupním košíku

Samoobslužné nakupování se dnes stává standardem. Z pohledu obchodníků tento systém prodeje částečně šetří náklady na prodavače, zákazníkům zase zrychluje nákup. V jednom ohledu se však samoobslužná kasa prodavači doposud neuměla vyrovnat. Zákazník si totiž při jejím využití musí pamatovat jaké druhy ovoce a zeleniny si vybral a ty pak často složitě hledat v pokladně.

V nově zrekonstruovaném budějovickém supermarketu Terno, který provozuje Jednota, spotřební družstvo České Budějovice, se už nikdo tímto problémem trápit nemusí. Umělá inteligence totiž sama rozpozná, jaký druh ovoce či zeleniny zákazník vložil na váhu. Podle Tomáše Rady, generálního ředitele Jednoty České Budějovice, jde o vůbec první nasazení této technologie v České republice a do budoucna se s ní počítá i v dalších prodejnách Jednoty. Umělá inteligence funguje na bázi strojového učení. „V rámci pilotního projektu se systém naučil rozpoznávat ovoce a zeleninu prodávané v našich obchodech. Jak jsme si v praxi vyzkoušeli, zmást jej je už dnes téměř nemožné,“ říká Tomáš Rada.

V praxi váhy vybavené umělou inteligencí snímají zboží kamerou a zjištěný obraz porovnávají se svou neustále se rozšiřující databází. Dodavatelem vah s umělou inteligencí je společnost Mettler – Toledo.  „Stejné druhy ovoce či zeleniny mívají často odlišnou barvu, nebo rozličný tvar, s tím si však naše váha snadno poradí. Standardně se během několika dnů využívání váha naučí vše rozeznat s minimálně 95% pravděpodobností. Delším používáním se AI ještě více zlepšuje. Pokud si v nějaké situaci váha neví rady, nabídne zákazníkovi jednoduše jen dvě či tři nejpravděpodobnější možnosti, a i v tomto případě mu nákup usnadní, protože rozpoznání zboží proběhne během půl vteřiny,“ vysvětluje Karel Glatt, zástupce dodavatele systému.

Prodej ovoce a zeleniny není jediným místem, kde v maloobchodě váha s umělou inteligencí najde své uplatnění. Stejně pomůže třeba i s pečivem. Připravuje se i možnost nasazení v úseku uzenin, kde váha s AI bude pro změnu pomáhat prodavačům. Nový systém pomůže i s drobnými krádežemi, které jsou podle obchodníků na denním pořádku. „Typickým trikem nenechavců je úmyslně označit u samoobslužné podklady jiný, levnější druh ovoce či zeleniny. Ve shonu panujícím v obchodech to lze jen těžko odhalit, nový systém obelstít už ale nebude možné,“ doplňuje Karel Glatt.

Kromě nasazení umělé inteligence budějovické Terno otevřelo sekcí věnovanou regionálním produktům, kterých nabízí téměř dva tisíce. Obchody Terno jsou součástí sítě COOP. Ta se nyní celkově zaměřuje na využití moderních technologií také v rámci svých automatizovaných prodejen, kde si zákazník může nakoupit doslova kdykoliv. Do konce příštího roku plánuje COOP takových obchodů otevřít dalších padesát. V těchto obchodech je umělá inteligence zase využita při jejich hlídání před případnými nepoctivci.

 

Zdroj: Direction PR, s.r.o.

Praha, 5. prosince 2023