Kärcher: Roste zájem o ekologická řešení úklidu

I přes zvýšené využívání desinfekcí a dalších chemických prostředků při boji s pandemií covid-19 sledujeme na druhé straně při řešení úklidu a hygieny postupný růst ekologických alternativ. Z dat společnosti Kärcher za poslední dva roky vyplývá stoupající zájem o čištění horkou parou. Roste zájem i o řešení využívající horkou vodu či zametací stroje.

„Poslední dva roky sledujeme kontinuální růst zájmu o stroje a řešení založené na principu čištění horkou parou a horkou vodou. Zákazníci oceňují, vedle ekologického aspektu, že k plnohodnotnému čistění je potřeba pouze přístup vodě. Odpadá tak použití chemických čisticích prostředků, které jsou při tomto způsobu čistění naopak nežádoucí. Přínosem parních čističů je tedy také ochrana lidského zdraví, které je při úklidu za pomocí chemických přípravků vystaveno negativním vlivům. Jedná se hlavně o ochranu dýchacích cest a možného poškození kůže. Parní čistění je vhodné také pro osoby trpící alergiemi, protože pára váže prach a snižuje tak rozptyl alergenů,“ říká Lukáš Rom ze společnosti Kärcher.

Horká pára je však také účinným řešením. Odstraní průmyslové nečistoty, ale zároveň spolehlivě zabije většinu běžných bakterií. Zároveň inaktivuje obalené viry jako například koronaviry, ale také noroviry, které často způsobují průjmy nebo zvracení, a je účinná také proti adenovirům nebo rotavirům.

Roste zájem o ekologická řešení i u venkovního úklidu

Horká voda je stále více využívána i při venkovním úklidu. Pří hubení plevele roste zájem i o další ekologická řešení, jako je hubení plevele pomocí speciálního mechanického odstraňovače. Horká voda dokáže totiž zničit i kořeny plevele a jiných nežádoucích rostlin.

„Stále více lidí a firem si uvědomuje, že s plevelem lze bojovat i ekologickou cestou. A že například herbicidy, které jsou kvůli obsahu glyfosátu toxické, jsou pravděpodobně pro člověka karcinogenní a pro zdraví lidí při přímém kontaktu velmi nebezpečné. Tyto škodlivé látky se pak dostávají se do půdy, podzemních vod a následně do lidského organismu, kde mohou napáchat nevratné škody. I v tomto segmentu sledujeme nárůst prodejů ekologických řešení, která využívají horkou vodu, stejně tak zametacích strojů,“ říká Jan Dzúr ze společnosti Kärcher a dodává: „Při pravidelném zametání se totiž včas odstraní semínka, ze kterých by jinak vyrostl plevel. Zametání kvalitním zametacím strojem odstraní také zárodky nechtěné vegetace a ostatní materiál, který podporuje růst vegetace.“

 

Zdroj: ASPEN.PR s.r.o.

Praha, 11. listopadu 2021