Podle Eurostatu je Česko v deflaci

Spotřebitelské ceny meziměsíčně klesly o 0,1 %, meziročně stouply o 0,1 %. Inflace i nadále atakuje nulu. Oproti prognóze centrální banky je odchylka sedmi desetin procentního bodu nebývale vysoká. Podle harmonizovaného cenového indexu Eurostatu byla česká ekonomika v prosinci 2015 dokonce v deflaci – s poklesem HICP o 0,1 %.

V průměru dosáhla inflace v roce 2015 0,3 %, což bylo o desetinu méně než v roce 2014 (0,4 %). Jedná se o druhou nejnižší inflaci v historii ČR – rekordně nízká inflace byla naměřena v roce 2003, a to ve výši pouhých 0,1 %.

Za prosincovým meziměsíčním poklesem spotřebitelských cen stály především levnější potraviny a pohonné hmoty. Oproti listopadu potraviny zlevnily o devět desetin procenta, pohonné hmoty o 2,3 %.

V meziročním pohledu drží inflaci v kladných hodnotách především alkoholické a tabákové výrobky, které byly i v prosinci o 4,4 % dražší než před rokem. Meziročně vyšší ceny zaznamenávají trvale i oblečení a obuv (2,7 %), rekreace a kultura (2,9 %).

Naopak se prohlubuje pokles cen potravin, které byly v prosinci levnější o 2,4 % než v závěru loňského roku. Cenovému poklesu ovšem dominují pohonné hmoty, jejichž ceny byly o 15,1 % nižší.

Ekonomice cenový vývoj evidentně svědčí, firmám snižuje náklady a zvyšuje zisky, spotřebitele podněcuje k masivním nákupům. Zdá se, že vidina dalšího zlevňování je v nákupech nebrzdí.

Nebývale vysoká odchylka od nejnovější prognózy centrální banky nedává vysokou pravděpodobnost opuštění kurzového závazku v letošním roce. Naopak nelze vyloučit, že centrální banka bude cítit potřebu reagovat a může zvažovat zavedení negativních úrokových sazeb.

Hlavní nadějí pro růst inflace může být růst mezd, k němuž jsou selektivně nuceny firmy mající problémy s nalezením kvalifikovaných zaměstnanců.  Tento čistě domácí faktor ale může být převážen celkově nízkou dováženou inflací. Masivní dovozy z Číny budou zlevňovány oslabeným juanem.  Aktuálně nízké ceny ropy způsobí během prvního čtvrtletí další pokles cen pohonných hmot. Citelnější růst cen ropy přitom nelze v blízké budoucnosti očekávat vzhledem k současnému oslabování ekonomického růstu Číny a dalších rozvíjejících se ekonomik. Průměrná inflace v roce 2016 se bude pohybovat kolem 1 %.

 

Zdroj: Česká bankovní asociace

Praha, 13. ledna 2016