Realitní investice v rámci CEE dosáhly historicky nejvyšší úrovně

V roce 2015 dosáhly investice do zemí střední a východní Evropy (CEE mimo Ruska) historicky nejvyšší úrovně, a to více jak 9,55 miliard EUR, což představuje 19 % meziroční růst. Česká republika a Polsko vykazují zvlášť vysoké hodnoty, když zaznamenaly investice v objemu 2,7 miliard EUR, respektive 4 miliardy EUR.

Většina zemí střední a východní Evropy si v roce 2015 vedla výborně, přičemž největší nárůsty transakčních objemů byly zaznamenány v České republice, Maďarsku, Polsku a Srbsku.

Největší zájem byl po kvalitních maloobchodních nemovitostech, který začal v letech 2013 a 2014 a promítnul se v dosažení vysokých čísel v roce 2015. Poprvé v zemích CEE představoval maloobchod 43 % celkového investičního objemu. Také meziroční nárůst u maloobchodu je významný – více než 160 % a vyplývá z velkého počtu velkých investičních transakcí v oblasti prémiových, dominantních nákupních center v České republice a v Polsku.

Investice v kmenových zemích CEE (Česká republika, Maďarsko, Polsko, Slovensko a Rumunsko) v roce 2015 dosáhly 8,4 milionů EUR, což je 14 % navýšení oproti číslům roku 2014 a převyšuje původní odhady. Hvězdný výkon Polska je důkazem vynikajícího vývoje makroekonomických ukazatelů a stability země. V České republice došlo k nárůstu díky dvěma velkým investičním obchodům uzavřeným v roce 2015.

Investiční objemy Maďarska, které meziročně narostly o 42 %, mají nakročeno k dalšímu růstu v roce 2016, protože investoři vykazují zvyšující se zájem investovat v této zemi. Transakce mohou směřovat do dominantnímu maloobchodnímu sektoru, kde došlo v některých oblastech až k dvoucifernému nárůstu maloobchodních obratů. Na pokles v investičních objemech v Rumunsku je možné nahlížet v kontextu s neobvykle silným rokem 2014, způsobeným zejména jednou velkou jednorázovou transakcí. Vyloučíme-li tento vliv, výkon Rumunska byl obrovský a odpovídal očekávání. Ve výhledu jsou Rumunsko a Slovensko země předurčené k úspěchu díky zvyšujícímu se zájmu ze strany investorů. Větší obchody se očekávají v Srbsku, Chorvatsku a na Slovensku, kde se investoři snaží o větší aktivitu na místních trzích.

„Tento rok jsme zaznamenali silné investice do tohoto regionu, protože evropští investoři chtějí využít výhody relativně vysokých výnosů a množství dostupných investičních příležitostí na trhu. V roce 2016 očekáváme, že tento trend bude pokračovat, protože v zemích CEE jsou vytvořeny podmínky pro silný ekonomický růst, navíc tyto země disponují relativně vysokými výnosy ve srovnání se západní Evropou a zvyšuje se zájem ze strany bank o financování v regionu. Dalším silným faktorem, který přispěje k vysokému zájmu, je silná expanze patrná z vykazovaných maloobchodních tržeb v celém regionu. Také očekáváme různorodější profil investorů, protože i asijští investoři chtějí rozšířit svoji přítomnost v této oblasti,“ doplňuje  Gijs Klomp, Head of CEE Investment Properties.

 

Zdroj: CBRE Group

Praha, 12. ledna 2016