Titul Vinař roku České republiky 2022 se vrací do Mikulova!

V rámci slavnostního Galavečera, který se odehrál 17. 8. 2022 na pražském Žofíně, bylo titulem Vinař roku České republiky oceněno Vinařství Mikrosvín Mikulov.

Odborná finálová porota byla složena ze světově uznávaných hodnotitelů vín, mezi kterými bylo dokonce několik držitelů titulu Master of Wine, v čele s panem Johnem Salvim. John Salvi je zároveň členem organizačního výboru soutěže. Celé finálové komisi předsedal pan Ivo Dvořák, prezident Asociace Sommeliérů České republiky.

Titul Stříbrný Vinař roku České republiky 2022 získal Ing. Miroslav Volařík a Bronzovým Vinařem roku České republiky 2022 je Vinařství SPIELBERG z Archlebova.

Ocenění za nejúspěšnější rodinné vinařství v soutěži získaly Vinné sklepy Skalák-Ing. Leona Šebestová ze Skalky u Ježova.

„Vinař roku České republiky slaví letos 20 let své existence. Za tu dobu prošlo sklenkami našich hodnotitelů téměř 10 000 vzorků vín z celé naší země. Toto obrovské číslo je však nic ve srovnání s tím, jak za tu dobu poskočila kvalita našich vín. Je radost, když se ve finále sejdou taková vína, která snesou ta nejpřísnější světová kritéria. Rozdíly v bodování byly nepatrné. Titul Vinař roku České republiky pro rok 2022 může získat jen jeden; pro mě osobně jsou však vítězi všichni naši finalisté! Fanděme našim vinařům! Zaslouží si to!“  říká šéf Organizačního výboru soutěže a autor projektu Petr Marek.

Letošního ročníku soutěže Vinař roku 2022 se zúčastnilo celkem 54 českých a moravských vinařů, kteří do soutěže přihlásili celkem 486 vzorků.

V rámci Galavečera byly také vyhlášeny výsledky klání o absolutně nejlepší bílé a červené víno v soutěži. Národním Šampionem bílých vín pro rok 2022 je Ryzlink vlašský výběr z cibéb 2021 Jiřího Uherka z Dolních Bojanovic. Národním Šampionem červených vín pro rok 2022 se stala Frankovka Grand reserva pozdní sběr 2019 Petra Skoupila z Velkých Bílovic.

Cenu Vinařské asociace ČR za přínos českému a moravskému vinařství získal vinař Josef Valihrach z Krumvíře. 

Finalisté letošního ročníku soutěže

  • Vinařství Mikrosvín Mikulov, a.s.
  • Miroslav Volařík
  • Vinařství sv. Václav
  • Vinařství Spielberg
  • Sonberk, a.s.
  • Zámecké vinařství Bzenec, s.r.o.
  • Vinné sklepy Skalák – Ing. Leona Šebestová
  • Vinařství THAYA

Finálové kolo soutěže proběhlo 15. 8. 2022 během zasedání finálové komise. Ta se již tradičně opírá o špičkové degustátory, mezi nimiž najdeme i držitele titulu Master of Wine.

Záštitu nad slavnostním Galavečerem Vinař roku České republiky 2022 převzal ministr zemědělství pan Zdeněk Nekula.

Vinař roku 2022 České republiky

Projekt Vinař roku České republiky si vybudoval pověst jedné z nejkvalitnějších a nejprestižnějších soutěží v České republice. Prestižní Světové standardy posuzování kvality vín splňuje také mezinárodní složení degustačních komisí. Objektivní a nezávislé posouzení kvality vín v mezinárodním kontextu je pro soutěž velmi prestižní a důležité. Když před dvaceti lety vznikala pravidla, snažili se pořadatelé najít model, který neposuzuje pouze kvalitu jednoho vína, ale který umožní posoudit také úroveň celé reprezentativní kolekce vín.

Ve spolupráci se společností Makro Cash & Carry ČR, která je hlavním partnerem projektu, se daří zařazovat vína finalistů do prodejen Makro Cash & Carry po celé České republice.

Soutěž Vinař roku České republiky oceňuje jednotlivá vína zlatou, stříbrnou a bronzovou medailí v soutěžních kategoriích, ale zároveň posuzuje kvalitu každé přihlášené kolekce vín jednotlivých vinařů či vinařství. Z prvního kola hodnocení pak postupuje osm vinařů
s nejlepším bodovaným průměrem do velkého finále. Pro posouzení úrovně komplexní práce vinaře musí každá kolekce obsahovat vína nejméně dvou soutěžních kategorií. Ve velkém finále se pak všechna vína hodnotí znovu bez ohledu na bodování v prvním kole.

Celý projekt, který svou úrovní i významem překračuje hranice České republiky, by nebylo možné zorganizovat bez účasti partnerů. Hlavním partnerem je pro letošní ročník Český archiv vín s.r.o., a dále také společnosti Hobra Školník, Společnost Makro Cash & Carry ČR, Gepard, Stavitelství Řehoř, značka Regionální potravina. Dále je třeba neopomenout též mediální partnery – Českou televizi, Radiožurnál, Deník a Týdeník Fórum. Poděkování za podporu v neposlední řadě patří také Vinařskému fondu.

 

Zdroj: Organizační výbor soutěže

Praha, 20. srpna 2022