Veřejná výzva poslancům Parlamentu ČR: Najděte odvahu a odmítněte nesmyslný návrh na zavedení 85 % českých potravin v obchodech

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci,

ve středu 3. června 2020 budete ve třetím čtení projednávat novelu zákona o potravinách a tabákových výrobcích. Její součástí je i pozměňovací návrh, přikazující povinný 85% podíl českých potravin, jenž mezi řadou občanů vyvolal strach z návratu k prázdným regálům, nekvalitní produkci a omezené nabídce, které si pamatujeme z dob komunismu.

Pozměňovací návrh předložila poslankyně Margita Balaštíková (ANO) a poslanec Zdeněk Podal (SPD) a týká se povinného zavedení 55 % českých potravin na pultech tuzemských obchodů v roce 2021 s lineárním pětiprocentním ročním nárůstem až na 85 % v roce 2027.

Předkládaný návrh, vytvořený prezidentem Agrární komory a předložený poslanci hnutí ANO a SPD, je zcela tendenční, účelový, populistický a svými důsledky výrazně poškodí všechny zákazníky. Ve své nejhlubší podstatě jde o útok na právo svobodné volby každého občana České republiky. To ovšem neznamená, že by se měl stát překážkou pro přijetí samotné novely zákona o potravinách a tabákových výrobcích, která mimo jiné konečně po roce slibů řeší problém dvojí kvality potravin.

V souvislosti s návrhem Balaštíková – Podal si prosím položte několik důležitých otázek:

  • Chcete přispět k dalšímu navyšování byrokracie a kontrol?
  • Jak dokážete zajistit 85 % českých potravin, když v mnoha komoditách není ČR soběstačná ani z 50 % a situace se i přes masivní růst dotací stále zhoršuje?
  • Jste připraveni nést odpovědnost za zdražení potravin a za výrazné omezení nabídky českým zákazníkům?
  • Jste si vědomi, že návrhem podporujete velké agrární a potravinářské koncerny?

Pokud byste skutečně chtěli pomoci menším zemědělcům, je to přitom jednoduché: vyškrtejte z legislativy nesmyslné a byrokratické požadavky a prosaďte přenastavení dotací z národních i evropských zemědělských programů, aby malí posílili. Takové kroky získají podporu všech, kterým jde skutečně o kvalitní a pestrou nabídku českých potravin.

Zásadní výhrady k návrhu hnutí ANO a SPD vyslovily mnohé osobnosti napříč společností, ať už z řad politiků, ekonomů i zástupců zaměstnavatelských svazů a stavovských a profesních organizací. Proti přijetí se postavil dokonce premiér Andrej Babiš, podle něhož návrh poškozuje jeho samotného i jeho bývalou firmu Agrofert.

Vážené poslankyně, vážení poslanci, odmítněte stát se nástrojem politických, mocenských a ekonomických tlaků velkoagrárníků. Byli jste zvoleni, abyste hájili zájmy vašich voličů. Návrh na 85 % českých potravin na pultech jde zcela proti jejich zájmům a nesmí znamenat překážku pro přijetí zákona o potravinách a tabákových výrobcích. Vyzývám vás proto, abyste nepodlehli tlaku několika představitelů velkého agrobyznysu, kteří by si rádi navýšili zisky na úkor českých občanů. Při hlasování odmítněte jejich přílepky a schvalte zákon o potravinách bez tohoto tunelu na peněženky všech obyvatel České republiky.

 

Zdroj: Tomáš Prouza, prezident Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR

Praha, 2. června 2020