Větší objednávky z IKEA doručují v Praze od prosince výhradně bezemisní vozy

Větší objednávku z IKEA s doručením na adresu vám v Praze od prosince přiveze výhradně elektrododávka. IKEA tak v Česku udělala velký krok v rámci svého závazku doručovat do roku 2025 objednávky zákazníkům pouze bezemisními vozy, který je součástí globální klimatické strategie.

„Mám velkou radost ztoho, že se nám společně snaším logistickým partnerem, společností HRAL, podařilo vPraze dostát našemu závazku už vletošním roce. Intenzivně pracujeme na tom, abychom bezemisní dopravu postupně rozšiřovali i v dalších regionech,“ říká Nicola Nappi, manažer logistiky IKEA v regionu Česko, Maďarsko a Slovensko.

Doručování větších objednávek zajišťuje společnost HRAL, která je v logistice dlouhodobým partnerem IKEA. V hlavním městě pro ni provozuje flotilu 20 elektrických dodávek Mercedes-Benz eSprinter, které jsou označeny logem IKEA.

„Tyto elektrické dodávky mají efektivní dojezd zhruba 140 kilometrů. Klíčové bylo přizpůsobit způsob práce dispečerů a efektivně vyřešit infrastrukturu pro nabíjení. Podařilo se nám to prostřednictvím využívání sítě veřejných nabíjecích stanic všech hlavních provozovatelů a vybudováním privátního dobíjecího místa vHorních Počernicích ve spolupráci s IKEA. Podmínky pro efektivní nasazování elektrických dodávek jsme testovali téměř půlroku v oblasti Liberce,“ vysvětluje Jiří Moravec, provozní ředitel ze společnosti HRAL.

Kromě Prahy začnou v nejbližší době elektrické dodávky doručovat objednávky zákazníkům IKEA postupně také v Královehradeckém a Jihočeském kraji. Do konce tohoto finančního roku dosáhne na celorepublikové úrovni podíl této bezemisní dopravy zhruba 50 procent. Během dvou let by se flotila měla rozrůst na 65 vozů.

„Bezemisní doprava je klíčovým prvkem pro naplnění globální klimatické strategie IKEA a závazku být klimaticky pozitivní společností do roku 2030. Její rozšiřování přináší nejen nižší klimatickou stopu, ale také čistší vzduch ve městech a méně hluku. Věřím, že to ocení nejen naši zákazníci,“ uzavírá Nicola Nappi.

 

Zdroj: IKEA Česká republika s.r.o.

Praha, 10. prosince 2023