Většině Čechů se v roce 2015 dařilo

Tři čtvrtiny Čechů považují rok 2015 za úspěšný. O něco lépe přitom hodnotí svůj soukromý život než ten pracovní. Ještě více je český národ optimistický ve výhledu do letošního roku. Pozitivní nálada panuje zejména mezi lidmi do 30 let věku a lidmi s vysokoškolským vzděláním.

Vyplynulo to z aktuálního průzkumu, který pro banku Cetelem realizovala agentura Stem/Mark.*
Podle průzkumu vloni změnila práci téměř pětina Čechů. Jednalo se nejčastěji o lidi do 30 let věku a s vysokoškolským vzděláním, ze třech pětin šlo o ženy. Kariérní vzestup v rámci současného zaměstnání zažilo zhruba osm procent lidí. Šest procent Čechů o práci přišlo.

Každý desátý Čech uvedl, že během roku získal vyšší finanční částku, například díky výrazně lépe placenému zaměstnání, v rámci dědictví či díky výhře v soutěži. Rovněž každý desátý zaznamenal naopak ztrátu vyšší finanční částky či majetku – například kvůli výrazně hůře placenému zaměstnání, exekuci, krádeži či živelní události. Zatímco finanční obnos si na účet připsali zejména mladí lidé, kteří si budují kariéru, ztrátu větší peněžní částky zaznamenali lidé napříč populací.

Stěhovali se zejména mladí lidé žijící ve velkých městech

Změnu bydliště a s tím spojené stěhování zažilo vloni 13 procent Čechů, v drtivé většině lidé do 30 let věku žijící zejména v Praze a dalších velkých městech. Častěji se stěhovaly ženy než muži (17 vs. 9 procent) a z hlediska vzdělání šlo nejčastěji o vysokoškoláky. Tři procenta Čechů si pořídila nový byt či dům a 12 procent své obydlí rekonstruovalo. Téměř třetina lidí si vybavila domácnost novým nábytkem, velkými spotřebiči, počítači či televizory apod. Nový či ojetý automobil si pořídilo 12 procent.

Průzkum zjišťoval také rodinné a vztahové záležitosti. Například z něj vyplynulo, že osm procent lidí změnilo v letošním roce partnera. Přiznaly to zejména ženy (12 vs. 4 procent). Téměř 18 procent Čechů se setkalo v rodině s těžkou nemocí či dokonce úmrtím.

Zlepšení vlastní finanční situace očekávají téměř dvě pětiny lidí

A jaký bude rok 2016? Podle průzkumu banky Cetelem jsou Češi ohledně roku 2016 poměrně optimističtí. Ve zlepšení vlastní finanční situace přitom věří více než ve zlepšení státní. To, že se jejich osobní či rodinný finanční stav zlepší, si myslí 38 procent. Naopak zhoršení očekává 13 procent. Optimismus ohledně vlastních financí přitom klesá úměrně s rostoucím věkem a nižším dosaženým vzděláním. Ve zlepšení české ekonomiky věří 30 procent Čechů, 24 procent odhaduje, že se její stav zhorší. Při celkovém pohledu do budoucnosti jsou lidé nejčastěji mírnými optimisty (50 procent).

V letošním roce očekávají Češi pozitivní změny v jejich životech častěji než v tom loňském, což vypovídá o zlepšující se náladě ve společnosti. Například pětina lidí se domnívá, že získají vyšší finanční obnos. Rovněž každý pátý se chystá koupit automobil. Dům či byt si chce pořídit 7 procent lidí, 22 procent plánuje větší rekonstrukci stávajícího domova. Vybavit si domácnost novým nábytkem, spotřebiči či výpočetní technikou chce 39 procent lidí. Stěhování v příštím roce už nyní očekává 16 procent Čechů, častěji přitom ženy než muži (20 procent vs. 12 procent).

Z průzkumu banky Cetelem také vyplynulo, že každý osmý Čech si plánuje najít nového životního partnera.
Více pozitivní nálady panuje také na poli pracovního života. Například téměř 14 procent lidí očekává kariérní vzestup. Každý čtvrtý Čech v průzkumu uvedl, že změní zaměstnání, ze třech pětin jde opět o ženy.

*1001 respondentů, obecná populace 18 – 65 let, sběr 17. – 21. prosince 2015

 

Zdroj: Cetelem

Praha, 4. ledna 2016