Pivovar Svijany uvádí na trh míchaný nápoj z nealkoholického piva s černým rybízem a limetkou

Pivovar Svijany uvádí na trh nový míchaný nápoj z nealkoholického piva. Svijanský Vozka Černý rybíz a limetka je výsledkem spojení piva bez alkoholu a limonády z přírodních šťáv z černého rybízu a limetky a díky přirozenému obsahu oxidu uhličitého nabízí rychlé osvěžení třeba při sportu nebo pří jízdě vozem. V točené podobě je k dostání ve vybraných restauracích, v plechovkách pak zatím v prodejnách sítě Globus, vybraných prodejnách Albert a na e-shopu pivovaru.

Stejně jako si při výrobě klasického piva zakládáme na klasickém postupu výroby bez pomoci úsporných moderních technologií a jakýchkoli enzymů, čiřidel či dalších pomocných látek, i v případě nového nápoje zůstáváme této tradici věrní. Naším cílem je vyjít vstříc stále vyšší poptávce jak po nealkoholických alternativách vhodných při sportu nebo v silničním provozu, tak i po přírodních nápojích bez použití chemie,“ řekl ředitel Pivovaru Svijany Roman Havlík.

„Ovocný Vozka obsahuje pouze nealkoholické pivo a přírodní šťávy z černého rybízu a limetky. Pro jeho dobarvení jsme použili šťávu z černé mrkve a jako jediný konzervant v něm vystupuje přírodní kyselina citrónová,“ potvrzuje svijanský sládek Petr Menšík. „Představuje novou, zajímavou variantu našeho nealkoholického piva Svijanský Vozka.“

Poptávka po pivu bez alkoholu se zvyšuje   

Obliba nealkoholického piva se v posledních několika letech významně zvyšuje. Jen loni jeho výroba podle statistik Českého svazu pivovarů a sladoven vzrostla meziročně o dalších 7,3 % na 620 tisíc hektolitrů.

Nealkoholické pivo obsahuje celou řadu nutričně zajímavých látek: vedle vitamínů především řady B jsou to minerální látky a také polyfenoly s nezanedbatelnými antioxidační účinky. Podle posledních studií může předcházet onemocnění oběhové soustavy mimo jiné i tím, že dokáže tlumit tvorbu trombinu, který hraje klíčovou roli při vzniku krevních sraženin.

Černý rybíz je zase bohatým zdrojem vitamínů C a P, resveratrolu a celé palety antioxidantů, bioaktivních flavonoidů a pektinů. Šťáva z jeho plodů zvyšuje pružnost cév a odolnost proti nachlazení a zvyšuje v těle hladinu antioxidantů. „Jejich kombinací jsme vytvořili ideální nealkoholický nápoj pro všechny sportovce a lidi holdující aktivnímu způsobu života,“ poznamenal Roman Havlík.

„Nealkoholické pivo neslouží jen sportovcům a řidičům, je možné ho konzumovat i při práci vyžadující pozornost nebo souběžně s antibiotiky a dalšími léčivy, která nelze kombinovat s alkoholem,“ doplnil Petr Menšík.

Svijanský Vozka s obsahem šťávy z černého rybízu a limetky v atraktivních fialových plechovkách bude v prodeji za doporučenou maloobchodní cenu 21,90 Kč. Po prodejnách Globus a vybraných prodejnách Albert by se měl postupně začít objevovat v celé maloobchodní síti a také na čerpacích stanicích. „Je-li správně vychlazen, uhasí skvěle žízeň, přitom však nijak neomezuje schopnost řídit motorové vozidlo,“ uzavřel Petr Menšík.

Vozka se vyrábí už 14 let  

Svijanský Vozka je na trhu již od roku 2005. Vyrábí se tradičním postupem výroby nealkoholického piva („pita“), při němž je technologicky zamezeno vzniku alkoholu. „Výroba probíhá tak, že se uvaří slabší mladina a při varním postupu je upraveno rmutování, aby vzniklo méně zkvasitelných cukrů. Pak se přeskočí fáze hlavního kvašení a málo zakvašené pivo se plní rovnou do ležáckých tanků, kde by mělo co nejdéle pomalu prokvášet. Pravidelně se měří obsah alkoholu. Jakmile se začne blížit horní povolené hranici půl procenta, je nutné je rychle zfiltrovat, aby se úplně zastavilo kvašení a přestal vznikat alkohol,“ přiblížil již dříve technologii výroby nealkoholického svijanského piva sládek Petr Menšík. Loni jej Svijany dodaly na trh přes 7 tisíc hektolitrů, meziročně o 1,3 procenta více.