Představujeme revoluční Mana burger

Máte rádi maso a zejména ikonické burgery z hovězího masa? Chtěli byste si ale dopřát jejich zdravější, rostlinnou verzi? Takovou, která je vyrobená s minimálním dopadem na planetu, ale  zároveň obsahuje v ideálním poměru všechny živiny a chuťově i strukturou je téměř nerozeznatelná od masa? Máte se na co těšit! Český výrobce funkčních potravin Mana na trh právě takovou revoluční novinku uvádí. Mana burger je tu – skutečně zdravá alternativa k masu!

Mana burger je první nutričně kompletní rostlinný burger na světě, který obsahuje ideální poměr všech živin, bílkovin, tuků, sacharidů a vlákniny. Je stoprocentně složen z prémiových rostlinných surovin, které firma nechává testovat ve státem certifikovaných laboratořích, vyvinut je díky unikátnímu výrobnímu postupu přímo v pražském výrobním závodě.

Hodnotné tuky, Omega-3, množství vitamínů a minerálů

Rostlinná alternativa k masu má vysoký obsah proteinů a obsahuje směs pěti rostlinných bílkovin – hrachové, rýžové, konopné, mungové a řasové. Jeden burger (130 g) vám dodá 20 g kvalitních bílkovin. Potravina má vysoký obsah vlákniny (4,2 g) i hodnotných tuků Omega-3 z mořských řas včetně DHA a EPA. V jedné porci je celkem 22 g výživných, především zdravých nenasycených rostlinných olejů, zastoupen je například řasový, kokosový nebo lněný olej. Novinku také oceníte, pokud se snažíte omezit příjem cukrů. Jeden burger (bez housky) totiž obsahuje pouhé 4 g komplexních sacharidů a skvěle se tak hodí i do vaší ketogenní diety.

Českým vědcům se také podařilo do burgeru dostat 14 vitamínů a 24 minerálních látek, aby výsledek byl dokonale vyváženým multivitaminem v trochu netradiční podobě. I díky tomu jedna porce dodá tělu a mozku dle vědeckých doporučení Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) 159 zdravotních benefitů. Mana burger má rovněž nízký obsah soli, jejíž vysoké množství je některým rostlinným burgerům vyčítáno. Obsahuje přírodní barviva z červené řepy a červené papriky, přidaný karamel pak dodává tmavší barevné tóny po tepelné úpravě. Burger je také bez přidaného glutamátu, bez produktů ze zvířat, bez lepku i jakéhokoliv jiného alergenu. Vychutnat si ho tak mohou opravdu všichni!

“Nejedná se o potravinu zaměřenou na vegany. Naopak. Chceme nabídnout alternativu všem, kteří mají rádi maso a hovězí burgery, ale chtějí si dopřát zdravé jídlo, které je nutričně plnohodnotné a  jehož výroba je výrazně šetrnější k životnímu prostředí. Jsme přesvědčeni, že je to v současnosti ten nejzdravější rostlinný  burger na světě,” řekl tvůrce Many Jakub Krejčík.

Předprodej zahájen

Mana už zahájila předprodej své očekávané novinky na eshopu www.mojemana.cz. Burgery nabízí v balení po dvaceti kusech. Cena jedné porce vyjde v exkluzivním předprodeji na 60 Kč. Produkt zákazníkům doručí na konci března příštího roku, postupně pak bude dostupný i v běžných řetězcích.

Jídlo šetrné k životnímu prostředí

Česká společnost vyvíjí alternativní, rostlinné potraviny s ohledem na udržitelnou produkci plodin a šetrnost k planetě už pět let. “Naší vizí vždy bylo vytvářet potraviny stvořené vědou a podporující lepší život na planetě Zemi nejen pro naši generaci,” uvedl Krejčík.

Studií, které potvrzují, že současný trend nadměrné konzumace masa je pro naši společnost do budoucna neudržitelný, je již mnoho. Zemědělství ve své současné podobě podle nedávné zprávy OSN nezvládne už kolem roku 2050 nakrmit deset miliard lidí, které v tu dobu budou planetu podle předpovědí obývat. Průměrný člověk by tak měl prý z talíře ubrat například mimo jiné i 75 % hovězího masa.

“Existují analýzy amerických univerzit, které srovnávaly náročnost celého výrobního procesu u stejně velkého rostlinného a hovězího burgeru. Při výrobě rostlinného burgeru je spotřeba vody menší o 99 %, náročnost na plochu zemědělské půdy je nižší o 93 %, je vyprodukováno o 90 % méně emisí a během výroby spotřebováno o 46 % energie méně,” upozorňuje tvůrce Many.