Čtvrt roku bez mléčných kvót

Ceny mléka klesají

Výkupní ceny mléka meziročně klesly o 16 % a dále klesají. Příčin je několik: zavedení ruských sankcí, propad světových cen komoditních výrobků z titulu nižší spotřeby a velmi okrajově také rušení mléčných kvót, které přes 30 let regulovaly objem produkce a exportu v evropských zemích. Výsledkem je nadprodukce mléka v Evropě.

Sešlo se hned několik faktorů, které mléčný přebytek způsobily. Rusko loni v srpnu zakázalo dovoz mléčných výrobků ze zemí EU, a výrobci tak ztratili významný trh. Čeští mlékaři na tom podle údajů ministerstva zemědělství dosud tratí zhruba 200 mil. Kč.

Letos v dubnu pak v celé Evropské unii skončilo nařízení, které určovalo, kolik mléka smějí zemědělci v jednotlivých zemích maximálně vyprodukovat. Některé státy – třeba Irsko, Nizozemsko nebo Německo – ihned zvedly produkci. Sází na to, že dokážou vyrábět levněji než jinde, a získají tak větší podíl na trhu.

Obchodní řetězce zatím nechtějí komentovat, proč mléko na pultech trvale nezlevňují. „Vyhodnocujeme novou situaci na trhu,“ řekla Hospodářským novinám mluvčí společnosti Ahold Dagmar Krausová. „Mléko je často předmětem nárazových slevových akcí, kdy ho řetězce až podrazí pod cenu, ale dlouhodobě si jinak ponechávají stabilně vysoké marže,“ komentuje situaci hlavní analytik UniCreditu Pavel Sobíšek.

Podle Jiřího Kopáčka, šéfa Českomoravského svazu mlékárenského, cena sušeného mléka klesla podle údajů Českého statistického úřadu u výrobců meziročně o 36 %, eidamu 30% o 24,5 %, másla blokového o 15,6 %, podobné poklesy zaznamenali statistici i u dalších mléčných výrobků.

Zatímco tedy spotřebitelé v obchodech nízké ceny mléka a mléčných výrobků prakticky nezaznamenali, u zemědělců a v mlékárnách přituhuje. Výkupní ceny mléka se totiž podle ministerstva propadly zhruba o 16 %, (za 6 měsíců už o 21 %). Pokud půjde o dlouhodobější záležitost, někteří zemědělci dojnice chovat možná přestanou.

Mlékárny však pod vlivem komoditních burz posouvají ceny stále níž, jeden z největších zpracovatelů mléka stanovil aktuální výkupní cenu na 7,05 Kč. Místopředseda Mlékařského a hospodářského družstva JIH Zdeněk Houška považuje cenu za likvidační: „Tato cena jde hluboce pod výrobní náklady, nelze ji akceptovat.“

Potíže se ale nevyhýbají ani samotným mlékárnám, kvůli nadbytku na trhu mléko musí především sušit a to se jim pak hromadí ve skladech. Přestože je tuzemský trh v současnosti přehlcen mléčnými výrobky, musí zpracovatelé mléko dál vykupovat kvůli dlouhodobě nasmlouvaným kontraktům. Mlékárny se snaží stále se zvětšující zásoby zpracovávat do podoby sušeného nebo trvanlivého mléka. Protože ale není, komu ho prodat, zásoby sušeného mléka se mohou během prázdnin zdvojnásobit.

Podle některých hlavních výrobců také narostl na českém trhu dovoz zboží z Polska, Německa a dalších okolních zemí.

Vedle dovozu na ruský trh, který výrazně omezily sankce, ale vypadl i ten čínský. Mléko z Evropy teď totiž nepotřebuje. „A to všechno dopadá na současný vývoj cen, které v případě syrového mléka klesají nepřetržitě už 14 měsíců,“ uvedl Jiří Kopáček.

Normální cyklický vývoj?

Názory na to, jak vážná je situace, se však značně liší.

Ve velmi černých barvách vidí budoucnost Agrární a Potravinářská komora. „Mlékařinu nečekají bohužel dobré časy. Je ale nutno říci, že je to složitý obor, neb se v něm pravidelně opakují cykly nízkých a vysokých cen. Nyní se kumulovaly dva negativní jevy – perioda stagnace světových cen s embargem na vývoz do Ruska. Do toho přišlo ještě rušení mléčných kvót, takže v Evropě je velká nadprodukce mléka. Hodně zemí se na to připravovalo s předstihem, třeba Německo, a jejich produkce jde rychle nahoru. Stoupá i produkce v dalších „mléčných“ zemích, jako je Nizozemsko, Rakousko, Dánsko a Pobaltí.

I v ČR jde produkce mléka mírně nahoru. O 3,5 % meziročně proti roku 2014. Stoupá ale dovoz, vývoz přitom tvoří hlavně syrové mléko, které se zpracovává v Německu. Odtud se k nám pak vozí hotové výrobky,“ popisuje situaci Miroslav Koberna z Potravinářské komory.

Nebude-li dost odbytu ve třetích zemích, nebude podle Koberny v Evropě odbyt a výkupní ceny mléka půjdou stále dolů. „Více se čekalo od severní Afriky, Středního východu, Číny. Problém je také v tom, že EU nastavila velmi nízko intervenční výkupní ceny – 5 Kč/l, momentální výkupní ceny jsou přitom 6-6,50 Kč/l, někde i přes 7 Kč/l. Za tu cenu mlékaři mléko prodávat intervenčně nechtějí.

Proto dělají na sklad, rostou zásoby másla a sušeného mléka. Zvýšily se proti loňsku o 56 %. Pokud se nic nezmění, pak budou muset firmy začít prodávat se ztrátou,“ míní Koberna. Dodává, že zatímco Česká republika má malý exportní potenciál, přichází vinou rostoucích dovozů, o část trhu.

Podle Kopáčka je však podíl dovozu dlouhodobě víceméně stabilní, pohybuje se kolem 42 %. Připouští však, že je to příliš mnoho, zdravý podíl je podle něj kolem 33 %.

 

Pokračování článku a mnoho dalšího naleznete v letním čísle časopisu Retail News…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.