Padělání potravin a nápojů je globální byznys

Opson V se zaměřuje na padělané a nebezpečné potraviny

Historicky nejvíce, přes 10 000 tun a jeden milion litrů nebezpečných padělaných potravin a nápojů, bylo zabaveno při operacích probíhajících v 57 zemích v rámci koordinované iniciativy Interpolu a Europolu, jejímž cílem byla ochrana veřejného zdraví a bezpečnosti.

Operace Opson V vyústila v zabavení zásilek zahrnujících od téměř devíti tun padělaného cukru kontaminovaného umělým hnojivem v súdánském Chartúmu až po konfiskaci více než 85 tun oliv „nabarvených“ roztokem síranu měďnatého, aby získaly lepší barvu, italskými policisty.

Operace se zúčastnily policejní sbory, celní úřady, národní regulační orgány v oblasti potravin a partneři ze soukromého sektoru, kontroly probíhaly v obchodech, na tržištích, letištích, v námořních přístavech a v průmyslových komplexech od listopadu 2015 do února 2016.

Během operace byla provedena řada zatčení a vyšetřování stále ještě probíhá. Cílem bylo odhalit a narušit sítě organizovaného zločinu zodpovědné za obchodování padělaným zbožím a posílit spolupráci mezi zapojenými orgány činnými v trestním řízení a regulačními orgány.

V Řecku policisté odhalili tři nelegální továrny na výrobu padělaného alkoholu. Kromě více než 7 400 lahví padělaného alkoholu a padělaných etiket zde policie zabavila vybavení používané ve výrobním procesu včetně etiket, víček a prázdných lahví.

Ve Spojeném království úřady zabavily téměř 10 000 litrů padělaného nebo pančovaného alkoholu včetně vína, whisky a vodky. V Burundi bylo během operace kromě více než 36 000 litrů nelegálního alkoholu zabaveno také devět útočných pušek Kalašnikov a munice spolu se třemi ručními granáty.

Poté, co policie v Thajsku provedla kontroly u osoby, která, jak se zjistilo, převážela čtyři tuny masa nezákonně dovezeného z Indie, další vyšetřování vedlo k odhalení nelegální sítě provozující svou činnost v 10 provinciích. Policisté zabavili a zlikvidovali přes 30 tun nelegálního hovězího a buvolího masa nevhodného k lidské spotřebě, které bylo určeno k prodeji v supermarketech.

Na letišti v Bruselu zabavili opičí maso

V řadě případů kontroly na letištích odhalily mezinárodní pasažéry importující zakázané výrobky. Celníci na letišti Zaventem v Belgii objevili několik kilogramů opičího masa a ve Francii zabavili a zlikvidovali 11 kilogramů sarančat a 20 kilogramů housenek.

Policie v Jižní Koreji zatkla muže pašujícího potravinové doplňky, které byly prodávány na internetu jako přírodní produkty, avšak ve skutečnosti obsahovaly zdravotně závadné složky. Podle odhadů prodej těchto padělaných výrobků na hubnutí vynesl zhruba 170 000 amerických dolarů v průběhu 10 měsíců.

 

Pokračování článku a mnoho dalšího naleznete v dubnovém čísle Retail News…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.