Balíme ekologicky!

Důležitým cílem jak obalářů, tak výrobců produktů, by měla být maximální snaha o snižování jakékoli environmentální zátěže.

Současný životní styl klade důraz na udržitelnost a environmentální aspekty. I když je v současnosti hojně diskutovaným tématem, jak se lze obejít bez obalů, z globálního pohledu svět bez obalu zůstává jen okrajovou iniciativou. Svět, ve kterém by se nepoužívaly žádné obaly, nám asi ani v budoucnosti hrozit nebude.

Zatímco v některých pro nás exotických zemích, se přírodní či opakovaně využívané zdroje na balení především menších sérií využívají v odpovídajícím měřítku, západní svět šel dlouho cestou opačnou. Od obalu jsme vedle ochranné a manipulační funkce, chtěli maximálně využít jeho marketingový potenciál, což je samozřejmě v pořádku. Toto využití však u řady výrobců šlo směrem k využívání atraktivních, ale často ne příliš ekologických materiálů.

Obal, který kvůli bariéře kompozitního charakteru a pro zušlechťování využívá metalizaci, laminaci či výrazné lakování, je pro spotřebitele atraktivní, často se však stává problematičtější z hlediska recyklace. Každý způsob balení a sním související vývoj obalu, musí být posuzován individuálně a nelze např. jednoznačně zavrhnout plasty či kompozitní obaly, jakkoli je to nyní horké společenské téma. Současná společnost má zájem zlepšovat svůj životní styl, do popředí se dostává zdravé stravování za pomoci bioproduktů apod. a především v těchto případech by měl i obal korespondovat s ekologickým vnímáním světa.

Obaly přímo z přírody…

Kubánské doutníky patří k nejkvalitnějším a zároveň i k nejdražším na světě. Přesto si je lze zakoupit (podobně i některé další přírodní produkty) v obalech, které se na environmentální zátěži vůbec nepodepisují – v palmových listech. Kubánské doutníky jsou rolovány z tabákových listů po celém území Kuby. A kubánští torcedores (ruční baliči doutníků) jsou považováni za nejzkušenější na světě.

Doutníky se na Kubě vyrábí jak ručně, tak strojově, ale ruční výroba je obvykle ceněna výše, i když pochopitelně záleží především na typu a zpracování tabáku. Farmáři doutníky balí po minimálně 10 ks do palmových listů převázaných provázkem. Tento jednoduchý transportní obal kupodivu vydrží i poměrně hrubé zacházení. Vedle palmového listu, který je pro doutníky používán především u přímých producentů na farmách, se doutníky balí především do dřevěných obalů či plechových, někdy dokonce plastových pouzder.

Do palmových listů se balí jak některé typy pokrmů, včetně hotových, tak především různé typy národních produktů. Například tradiční čokoládová pochoutka cucurucho se balí prakticky výhradně do kornoutů z palmových listů. S palmovými listy se lze setkat i v podobě gastro výrobků, tedy talířků, tácků či misek. V tomto případě jsou očištěné listy lisovány do forem (teplota je cca 120 °C), následuje tvarování a ořez.

Za obaly z palmového listí či bambusu nemusíme do exotiky

Palmové listy, bambus, vlákno z cukrové třtiny, dřevo, dýhy apod. jsou v současnosti využívány i u nás především cateringovými službami, a to ať v podobě misek, párátek apod. Rigidní obaly z palmového listí, obvykle ve tvaru misek, nabízí na českém trhu společnost Tracto (sortiment švýcarské firmy Naturesse). Tyto pachově neutrální, vodotěsné produkty jsou tak odolné, že nejsou nutné další dodatečné úpravy, jako je např. laminace. Vzhledem k vysoké odolnosti vůči teplu jsou vhodné i k ohřevu do mikrovlnné trouby.

Na biologicky rozložitelné obaly, tašky, tácky i další typy nádobí především pro cateringový servis se specializuje e-shop Dobré obaly.cz. V portfoliu lze nalézt i celou řadu dalších zajímavých produktů. K designově velmi vkusným patří netradiční bambusové bodce Natur, které jsou navíc velmi pevné a odolné.

K líbivým eko produktům patří dřevěné nádobí a příbory pro jednorázové použití vyrobené z certifikované FSC dřevěné dýhy nabízené e-shopem Green Store. Neobsahují žádné plasty, umělé látky, jsou certifikované pro použití v gastro provozech pro přímý styk s potravinami i pitnou vodou, jsou 100% biologicky rozložitelné, a tudíž šetrné k životnímu prostředí. A protože horkým tématem posledních dvou let jsou brčka, tento prodejce nabízí i řadu eko variant tohoto produktu, ať již v bioplastové podobě, tak ve spotřebitelsky pozitivněji vnímané papírové podobě.

Papírová jednorázová brčka v různém barevném provedení jsou recyklovatelná a kompostovatelná. Jsou certifikována pro styk s potravinami a pitnou vodou, a to vše včetně barviv, která jsou potravinářská. K zajímavé nabídce novějších produktů od této společnosti patří i ekologické kelímky Vegware na horké nápoje vyrobené z čisté, šetrným způsobem vyráběné celulózy se škrobovým povlakem. Jednorázové bio kelímky jsou díky 100% rostlinnému složení zcela kompostovatelné a rozložitelné v kompostárně do 3-5 týdnů. Kelímky na horké nápoje prodejce dodává ve více barevných provedeních i objemech – každý kelímek lze uzavřít bioplastovým CPLA víčkem s otvorem na pití.

Eko kelímky Vegware jsou oproti klasickým kelímkům (povlak polypropylenu) potaženy škrobovým povlakem a jsou tak kompletně ekologické a po rozložení nezanechají žádný plastový či toxický odpad. Kelímky z biomateriálu neobsahují žádnou ropu, chemikálie, plast ani jiné škodliviny, jsou také certifikovány pro přímý kontakt s pitnou vodou. Ekologické kelímky na čaj a kávu jsou šetrné jak výrobním procesem, tak samotným přírodním materiálem i následnou likvidací a rozložením na biomasu.

Papírový život po životě

Papír a lepenku spotřebitel vnímá jako udržitelné materiály s přírodním akcentem. Známým faktem je, že papír a lepenka se zpětně na vlákno a opět na výrobu materiálu určeného k dalšímu zpracování, dá použít zhruba 8x. I tento fakt je vnímám velmi pozitivně. Nicméně především z důvodu pevnosti, ale i vizuálních vlastností je u obalových materiálů při výrobě kombinován v určitém poměru recyklát s přírodním vláknem.

Existuje však produkt na bázi papíru, který je vyroben pouze z recyklátu, tím je nasávaná vláknina. Sběrový papír se zpracovává s vodou na vysoce homogenní papírovou hmotu. Principem technologického postupu je vakuové tvarování nasáté suspenze sítovými formami. Vlastní výrobní zařízení se tedy sestává z rotačního nasávacího bubnu s kovovými formami. Buben je ponořen do nádrže s rozvlákněnou papírovinou, která může být zaklížená nebo i obarvená.

Konzistence vláknité suspenze je necelé 1 %. Suspenze je vakuově nasávaná postupně do jednotlivých forem, přebytečná voda proteče oky sít a postup se opakuje. Při cca 25% sušině je mokrý obal snímám snímacím zařízením, což je v podstatě negativní protiforma obalu. Následuje sušení, barvení, přelisování. Při vícenásobném přelisu je povrch mnohem hladší.

Nejznámějšími obalovými produkty z nasávané vlákniny jsou obaly na vejce, květník, dózy, misky, prodejní tvarované obaly či fixace. Několikanásobně přelisovanou či termoplasticky upravenou nasávanou vlákninu používají i někteří mobilní operátoři jako fixaci na telefony. Řetězec McDonald’s s využívá tento ekologicky i ekonomicky příznivý produkt jako držák na kelímky.

 

Pokračování článku a mnoho dalšího naleznete v Retail News 07-08.2019…

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.