Mák, potravina i obchodní komodita

Spotřeba máku dosahuje v České republice okolo 4 500 t, což je v přepočtu 430 g na osobu rok. Pro lepší představu to znamená sníst okolo 25 buchet nebo dvě rolády s makovou náplní.

Zárukou kvality makového semene pro obchodníky, zpracovatele i spotřebitele je Česká cechovní norma „Český modrý mák“. Tato norma konkretizuje 14 odrůd, které jsou pod ní zahrnuty. Mezi nejčastěji pěstované patří odrůdy Aplaus, MS Harlekyn, Major, Opal a Onyx.

Mák je historií opředenou a lidem velmi prospěšnou kulturní plodinou. Největší hospodářský význam má mák setý, který se pěstuje jako olejnina, poživatina i léčivá rostlina.

Semena mají nezaměnitelnou chuť pro, kterou je mák setý pěstován a užíván v potravinářství. Plod máku, botanicky tobolka, nazýváme makovice. Po jejím vyprázdnění vznikne makovina.

Tkáně, hlavně makovic, jsou prostoupeny mléčnicemi produkujícími bílou emulzi obsahující alkaloidy, které se po tisíciletí užívají pro tišení bolestí. Tyto vlastnosti jsou často zneužívány narkomany. Z tohoto důvodu se v ČR, pěstují pouze neopiové máky s nízkým obsahem morfinových alkaloidů, které jsou vhodnější a bezpečnější pro využití v lidské výživě. Pro tuto komoditu se používá termín „český modrý mák, czech blue poppy“. Česká republika se od roku 2006 stala největším producentem a vývozcem makového semene.

Česko je maková velmoc

Mák setý (Papaver somnifera L.) je jeden z nejznámějších druhů máku. Je to jednoletá bylina dorůstající výšky až 2 metry. Od červeně kvetoucího máku vlčího ho rozeznáme podle nápadně bílých květů s tmavým středem. Květy uzrávají v 3 až 8 cm velké plody – makovice obsahující semena.

Mák se jako olejnina začal u nás pěstovat ve velkém počátkem 19. stol. Mák je mnohostranně využitelná plodina, která poskytuje olejnatá semena využívaná v potravinářství a k lisování makového oleje s velmi dobrými dietetickými vlastnostmi. Malá část produkce se zpracová na olej. Velká část se používá v domácnostech a v cukrářské výrobě. Většina se exportuje. Mák se v ČR pěstuje na ploše 27 000 až 30 000 ha s průměrnou produkcí 26 tis. tun/rok.

V ČR je nutno se řídit zákonem 167/1998 Sb. o návykových látkách, který mj. zavedl tzv. ohlašovací povinnost při pěstování máku setého. K dovozu nebo vývozu makoviny je nutné získat od MZ ČR povolení.

Mák jako superpotravina

Ze semen máku lze připravovat mléka nebo vyrábět oleje. Makové mléko neobsahuje laktózu a představuje zdravý základ kaší nebo koktejlůa smoothie. Napomáhá proti překyselení organismu.

Kromě semen jsou všechny části rostliny jedovaté. Ve stonku, listech a nezralých makovicích je obsah alkaloidů vyšší než ve vyzrálých semenných. Semena obsahují zdravé oleje a minerály. Mák je proto považován za superpotravinu. Energetická hodnota máku je přibližně 495 kcal (2043 kJ) /100 g. Makové semeno obsahuje 40 až 60 % velmi hodnotného oleje. Jeho obsah se liší podle odrůdy nebo lokality pěstování. Bělosemenné a okrovosemenné odrůdy mají 50 % tuku, modrosemenné 46–47 % tuku. V tuku, resp. v makovém oleji převažují nenasycenné mastné kyseliny složené ze 70–74 % z kyseliny linolové, 13–18 % kyseliny olejové a 1 % kyseliny linolenové. Nasycené mastné kyseliny bývají nejčastěji zastoupeny 8–9 % kyseliny palmitové a 2 % kyselina stearové. Vysoký obsah nenasycených mastných kyselin zapříčiňuje, že makový olej je náchylný k oxidaci a následnému zhoršení jeho senzorických vlastností hořknutím a žluknutím. Dále obsahuje významné množství kyseliny linolové a α-linolenové (ALA), omega-6 mastných kyselin. V semenech máku je obsaženo 22 % bílkovin s dobrým spektrem aminokyselin.

Celkový obsah sacharidů je 3 %. Z čehož 1,8 % tvoří cukry.

Z vitaminů je v makovém oleji zastoupen zejména vitamin E. Dále vitamin A, B1, B2, B3, B6, C a kyselina listová. Mák má vysoký obsah kyseliny pantothenové, niacinu a thiaminu. Má vysoký obsah minerálních látek, především mědi, zinku, hořčíku, železa a vápníku. Z minerálů je zásadní obsah vápníku. Mák má 600x vyšší obsah vápníku než pšeničná mouka, 12× více než kravské mléko nebo 9x více než mají jádra vlašských ořechů.

Mák neobsahuje cholesterol. Je zdrojem energie, zlepšuje paměť, uvolňuje křeče, vyživuje kosti, vlasy i nehty a pomáhá od stresu. Pomáhá v prevenci proti kardiovaskulárním onemocněním či jiným civilizačním chorobám.

Ekonomika produkce

Rentabilitu pěstování ovlivňují náklady na pěstování, hektarový výnos a realizační cena. Lze předpokládat, že průměrná výše nákladů se pohybuje kolem 33 000 Kč/ha a pro dosažení rentability je nutné, aby hektarový výnos překračoval 1 tunu. Mák je velmi specifická a u nás po mnoho let pěstovaná komodita. I do budoucna je možné předpokládat, že i nadále bude pěstování máku v České republice rentabilní. Předpokladem rentability pěstování máku setého jsou bohaté pěstitelské zkušenosti umožňující dosahování nadprůměrných sklizní o vysoké kvalitě semene s minimálním obsahem příměsí.

Dalším předpokladem rentability je snaha o zvyšování průměrného výnosu a udržení jakostních charakteristik, resp. kvalitativních parametrů.

Zahraniční obchod s makovým semenem 

Mezi nejvýznamnější země českého zahraničního obchodu při dovozu makového semene jsou v posledních letech Austrálie, Slovensko, Maďarsko a Španělsko. Nejvýznamnějšími odběrateli při exportu jsou pak Rusko, Ukrajina, Rakousko, Německo a Nizozemsko. Lze konstatovat, že ČR je ve spotřebě potravinářského máku dlouhodobě soběstačná.

Mezi nejdůležitější země, odkud se v posledních letech mák do České republiky dováží, patří Španělsko, Maďarsko, Polsko, Slovensko a Austrálie.

Cena makového semene, obdobně jako celé řady dalších komodit je silně závislá na produkci a poptávce. V posledních letech je většina produkce máku v ČR předmětem vývozu. V některých obdobích byl ale významný i dovoz semen. Hlavním důvodem byl následný reexport na světové trhy.

 

Pokračování článku a mnoho dalšího naleznete v Retail News 11.2020…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.