Pestrá strava a vitamin D

Jedním z požadavků na doporučovanou pestrou stravu je různorodost zdrojů živin a mikroživin, tedy nutriční pestrost.

Odborníci, kteří nefandí tabletkám nebo kapslím (tzv. doplňků stravy), doporučují pestrou stravu jako ideální zdroj, který zcela pokrývá lidskou potřebu minerálních látek a vitaminů.

Uveďme si příklad, pokud jde o vitamin D, který je nyní velmi aktuální v souvislosti s imunitou, kterou posiluje. Ze stravy ho přijímáme hlavně z živočišných zdrojů, další část vzniká účinkem slunečního světla, kterého v zimě není dostatek.

Abychom vyhověli požadavkům imunitního systému a dalších orgánů, na které vitamin D působí blahodárně, měli bychom ho denně získat nejméně 5 mikrogramů, což lze pohodlně pokrýt například konzumací sýrů, vajec a masa. Přesto se však ve většině zemí zjišťuje u lidí nedostatek vitaminu D, přestože v průměru konzumují dostačující množství uvedených živočišných zdrojů.

Jak si to vysvětlit? Vitamin D se tvoří v těle jak účinkem slunečního záření, tak ze živočišných potravin. Když se nevystavujeme slunci, máme k dispozici jen živočišný vitamin D, což ovšem neplatí u veganů. Kromě dávky je také důležitá využitelnost tedy aktivita vitaminu D v organismu, která je dána jeho přeměnami v organismu na tzv. aktivní formu. Tyto přeměny probíhají v játrech a ledvinách, pokud máme tyto orgány zdravé. Když je jejich funkce z nějakých důvodů snížená nebo oslabená, netvoří se dost aktivní formy. Vidíme, že na vině toho, že lidé nemají dost aktivního vitaminu D, je buď nedostatečná využitelnost (aktivita) způsobená porušenou funkcí vnitřních orgánů, nebo nedostatek slunečního záření (zejména v zimě), nebo jednostranná strava (veganství).

A tím se vracíme na začátek – podmínkou pro dostatečné zásobení a tvorbu aktivního vitaminu D je pestrá vyvážená strava a aktivní životní styl s pobytem na čerstvém vzduchu a slunci, což jsou obecná doporučení pro celkové zdraví. Součástí pestré stravy by měly být i potraviny rostlinného původu, které jsou však na vitamin D chudé. Výjimkou je obohacený pekařský kvas, v němž vitamin D vyrábějí speciální bakterie. Proto se společnost PENAM rozhodla do svého výrobku Ranní chlebík doplňovat tímto přirozeným způsobem vitamin D v množství 1,38 mikrogramu/100 g, které odpovídá asi třetině doporučeného denního příjmu vitaminu D, schváleného evropskými zdravotními orgány. Je to další možnost, jak si pestrou stravou s kvalitním obohaceným chlebem doplnit vitamin D, který přispívá ke zvýšení imunity a má další příznivé účinky na zdraví.

 

Pokračování článku a mnoho dalšího naleznete v Retail News 4.2021…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.