Walmart věří, že doručování nákupů drony má perspektivu

Zastánci dronů v USA přes veškeré problémy a mínusy tvrdí, že tento způsob obsluhy zákazníků má budoucnost.

Drony lze využívat i v maloobchodě, konkrétně k doručování menších nákupů potravin nebo základních hygienických potřeb na kratší vzdálenosti. Ve Spojených státech amerických se do tohoto způsobu obsluhy zákazníků ve velkém pustil řetězec Walmart, největší světový maloobchodní prodejce potravin na světě.

List The Wall Street Journal nedávno informoval o „velkoplošném nasazení“ dronů Walmartem. Tuto službu podle něj zatím v USA využívají zhruba čtyři miliony domácností v šesti státech Unie – Texasu, Arizoně, Utahu, Virginii, Arkansasu a na Floridě.

Zájem zákazníků je podle citovaného zdroje mnohem větší, než společnost Walmart očekávala. Oceňují především rychlost a pohodlí. Za necelé čtyři dolary si mohou nechat doručit vybrané potraviny o hmotnosti 4,5 – 5 kilogramů. Na online objednávce stačí zvolit „doručení vzduchem“. Zaměstnanci zavěsí balíček na „chapadlo“ dronu, který nákup během 30 minut doručí na uvedenou adresu. Zásilka se spouští z přibližně pětadvacetimetrové výšky zpravidla na zahradu nebo na parkovací stání obytného domu.

„Původně jsme očekávali, že zákazníci budou využívat doručování vzduchem pouze ve výjimečných situacích. Ale mezitím jsme se poučili, že služeb dronů využívají čistě proto, že je to pro ně pohodlné, například když si potřebují během pracovního dne rychle koupit něco k večeři,“ uvedl David Guggina, který ve Walmartu odpovídá za technické inovace a automatizaci. Řetězec předpokládá, že pomocí dronů bude zákazníkům doručovat až milion nákupů ročně.

Dron stále musí mít na očích člověk

Doručování nákupů drony však úplně automatizované není. Drony ve službách Walmartu od firmy Drone Up sleduje na dálku člověk tak, aby mohl rychle zasáhnout v případě, že let dronu někoho ohrožuje. Walmart musel kvůli tomu na parkovištích svých jednotlivých filiálek využívajících drony zřídit devět metrů vysokou věž, ze které může pilot sledovat let dronu až do vzdálenosti 2,5 kilometru. Z toho také plyne, že zákazník, jenž si objednal doručení dronem, musí bydlet nedaleko prodejny.

Zavedení dronů pro doručování nákupů zákazníkům představuje pro Walmart podle amerických médií „strategické etapové vítězství“ v souboji hlavně s Amazonem, který do nasazení dronů zatím investoval kolem 2 mld. USD. Obě společnosti slibují doručení nejpozději během dvou hodin „až do kuchyně“. Walmart doručování nákupů drony zprvu ověřoval ve státě Arkansas. „Dronový program“ hodlá dále rozšiřovat, a to ve spolupráci s výrobcem těchto strojů firmou Drone Up.

Walmart není v USA jediný, který k doručování nákupů domácnostem používá drony. Vstoupil do konkurenčního boje hlavně s Amazonem, Alphabetem (mateřské společnosti Googlu) i s poskytovateli logistických služeb Fedex a UPS. Zastánci dronů argumentují, že drony umožňují vyhnout se dopravním zácpám a nehodám, díky nim se také omezují škodlivé emise a také je považují za způsob podporující rozvoj maloobchodního byznysu.

Konkurenční Amazon testuje doručování pomocí dronů v rámci programu „Prime Air“ už několik let. Na rozdíl od Walmartu jde o zcela automatizovaný proces, tedy bez dohledu lidského oka. Drony mohou přepravovat zásilky do hmotnosti 2,5 kilogramu. Tolik maximálně váží asi 85 % všech objednávek potravin, které Amazon dostává. Amazon se při testování dronů doručujících zákazníkům nákupy však potýká s problémy. Loni se bezpilotní stroj během zkušebního letu nad odlehlou oblastí ve státě Oregon zřítil a jeho pád způsobil požár v buši, který se rozšířil na plochu více než 10 hektarů. Kromě toho, Amazon chce mít drony létající v menších výškách, takže je musel vybavit dodatečnými senzory. Tím se ale zvýšila hmotnost dronů a úřad FAA je následně přeřadil do jiné kategorie, pro niž platí přísnější regulační pravidla. Pro firmu z toho plynou vyšší náklady.

S nasazením dronů pro doručování nákupů počítá také společnost Alphabet (pod jejímiž křídly se nachází mj. Google). Její program se nazývá Wing a v jeho rámci se drony zkoušejí v amerických státech Virginie a Texas. Kromě toho, ve spolupráci s vybranými maloobchodními řetězci je už několik let testuje ve dvou městech v Austrálii a Finsku. Drony Wing získaly na rozdíl od dronů Walmartu a Amazonu od leteckého úřadu FAA výjimku, podle které nemusí dráhu jejich letu kontrolovat člověk. Potraviny a základní drogistické potřeby mohou doručovat v rádiusu šest kilometrů.

 

Pokračování článku a mnoho dalšího naleznete v Retail News 10.2022…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.