Automobil slouží i jako velká nákupní taška

O tom, jak se změnily požadavky zákazníků na velikost zavazadlového prostoru automobilu jsme hovořili s Radkem Malým, vedoucí obchodního oddělení společnosti Kia Czech.

Celkové rozměry vozů se za posledních 30 výrazně zvětšily. Na tuto skutečnost reagují i obchodní řetězce, které musí například přizpůsobovat velikost parkovacích stání.

Jak se za posledních 30 let změnila preference zákazníků z pohledu zavazadlových prostorů?

Před 30 lety byly v čele oficiálních registrací, a tedy nejpreferovanějšími automobily mini a malé automobily. Malá a mini auta tehdy tvořila 52 % trhu a jezdilo v nich devět rodin z deseti, protože nejdůležitější roli při výběru nového automobilu hrála cena. Malé a mini vozy nabízely zavazadlový prostor v průměru o objemu 260 litrů. S přibývajícími roky jsme ale byli svědky zvyšujících se nároků zákazníků na nové technologie v oblasti bezpečnosti a jízdního komfortu a s postupným růstem kupní síly i přesunu důrazu z ceny na design, kvalitu, záruční podmínky, spotřebu paliva a financování. Dnes má nejprodávanější vůz na českém trhu zavazadelník o objemu 640 litrů, tedy 2,5 krát více než před třemi desetiletími.

Jak se v tomto ohledu změnil vývoj a podoba vozů / modelů?

Dlouhodobý vývoj jsme schopní demonstrovat u modelu Sportage, který se aktuálně prodává ve své již 5. generaci. První generace modelu, která se začala prodávat v roce 1993, bylo typické užitkové auto na rámové konstrukci určené do těžkého terénu a nabízelo zavazadlový prostor o objemu 483 litru. Současná generace prošla vývojem nejenom na poli bezpečnosti, designu a jízdního komfortu, ale i celkových rozměrů. Zavazadlový prostor modelu Sportage 5. generace dnes v závislosti na druhu pohonu nabízí 526–591 litrů, tj. o v průměru 15,5 % více než nabízela jeho první generace. Dnešní Sportage za 30 let narostla i co do celkových rozměrů, je o 27 cm delší, 1 cm širší a 1,5 cm vyšší.

Nároky na prostor se změnily i v segmentu kompaktních vozů, kde je naším nejprodávanějším modelem Ceed ve variantě kombi. První generace, kterou jsme na trh uvedli v roce 2006, nabízela zavazadlový prostor o objemu 534 litrů. Nejenom čeští zákazníci dnes oceňují, že aktuální třetí generace svůj zavazadlový prostor navýšila o 91 litrů na celkových 625 litrů. Aktuální Ceed je dále o 13,5 cm delší, o 1 cm širší, ale o 6,5 cm nižší.

Jaké modely Kia preferují rodiny s dětmi, které jezdí na největší nákupy?

Pro rodiny s dětmi není důležitá pouze velikost zavazadlového prostoru, ale zejména bezpečnost posádky. Oba tyto parametry splňuje naše nejprodávanější SUV Sportage, které nabízí široké portfolio pohonů i výbav, a tak dokáže uspokojit i ty nejnáročnější rodiny. Pro rodiny, kterým nestačí pět míst k sezení nabízíme model Sorento, který disponuje až sedmi místy ve třech řadách sezení. Toto středně velké SUV má také variabilní zavazadlový prostor, který umožňuje snadno přizpůsobit interiér podle individuálních potřeb. Sorento je podobně jako Sportage vybaveno pokročilými bezpečnostními funkcemi a technologiemi. Menším ekologicky smýšlejícím rodinám můžeme dále nabídnout kompaktní crossover Niro, který disponuje celou škálou elektrifikovaných pohonů – od hybridu, přes plug-in hybrid až po čistě elektrické vozidlo.

V jakých objemech se pohybují zavazadelníky u elektromobilů, jsou srovnatelné s klasickými vozy?

Konstrukce platformy vyhrazené pro čistě elektrický pohon, na které jsou postaveny naše elektromobily EV6 a EV9, se vyznačuje novým pojetím prostoru. Vysokonapěťový akumulátor je v tomto případě zasazen mezi nápravami a nijak nezasahuje do zavazadlového ani kabinového prostoru elektromobilu. Díky tomu je jeho podlaha zcela plochá. Vedle toho také elektromobily nabízí úložný prostor pod přední kapotou, tzv. frunk. Porovnáme-li tak zavazadlový prostor elektromobilu EV6 s rozměrově srovnatelným modelem Sportage, překonává elektromobil svými 572 litry spalovací Sportage o celých 10 litrů.

 

Další články a mnoho zajímavého naleznete v Retail News 10.2023…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.