69 % Čechů nakupuje na internetu

Lidé, kteří nakupují na e-shopech pravidelně, jsou zodpovědní za 88 % všech nákupů. Na jednoho nakupujícího připadá 4,1 balíku za měsíc.

Společnost DPD, součást evropské sítě balíkové přepravy Geopost, zveřejnila počátkem března nejnovější e-commerce průzkum E-shopper barometer, který každoročně analyzuje nákupní chování zákazníků napříč Evropou.

Česká e-commerce dosáhla v roce 2023 celkových obratů 185 miliard korun za prodané zboží. To znamená meziroční pokles o 6 %, v posledním čtvrtletí ale již české e-shopy zaznamenaly růst. Ten by měl být předzvěstí dalšího zlepšení, které Asociace pro elektronickou komerci (APEK) očekává v roce 2024. Výsledky on-line retailu přinesl APEK tradičně ve spolupráci s Heureka.cz. Rok 2024 by podle očekávání APEK měl znamenat návrat české e-commerce k růstu.

Nejoblíbenější kategorie jsou móda a zdraví a krása

Mezi nejoblíbenější kategorie patří podle průzkumu E-shopper barometer společnosti DPD móda (58 %), zdraví a krása (48 %) a boty (45 %), přičemž právě boty zaznamenaly pokles o 7 % (oproti roku 2021). Následuje zboží pro volný čas (43 %) a lékárenské zboží (42 %), kterého nakupujeme o 9 % více než ostatní Evropané. Dále pak knihy (38 %), čerstvé jídlo a nápoje (36 %) a hračky (28 %), jejichž prodej klesl oproti roku 2021 o 8 %. Další významný rozdíl zaznamenalo bílé zboží a vybavení domácnosti – meziroční pokles o 9 %.

Po objednání zboží z e-shopu sdílí svou nákupní zkušenost s ostatními celé tři čtvrtiny Čechů (evropský průměr činí 67 %).

Češi mají v oblibě nákupy na sociálních sítích

Oproti ostatním Evropanům jsou Češi na špičce v nakupování na sociálních sítích – 83 % nakoupí zboží, které zde viděli (evropský průměr činí 70 %), 56 % pak nakupuje přímo přes ně (evropský průměr činí 49 %). Nejvíce zákazníky e-shopů motivuje k nákupu doručení zdarma (25 %, evropský průměr 41 %) ale také to, že k finální ceně produktu se nepřipočítávají žádné skryté poplatky (24 %, meziroční nárůst o 9 %). Pravidelné nakupující také motivuje vrácení zboží zdarma (19 %) a možnost dobírky (16 %, evropský průměr 7 %).

Citlivost na ceny

Češi jsou stále velmi citliví na ceny. 7 z 10 pravidelných online nakupujících hledá vždy výhodné nabídky a pro 63 % je cena vždy hlavním faktorem při rozhodování, zda si zboží koupí.

Nákupy ze zahraničí

Mezi top tři země, ze kterých si nejraději objednáváme zboží, patří na prvním místě Čína (60 %), pokles oproti roku 2021 však činil 10 %. Na druhé příčce se umístilo Německo (34 %) a na třetí Slovensko (24 %).

Kartou nebo na dobírku?

Asociace pro elektronickou komerci (APEK) se ve svém novém měsíčním výzkumu věnovala vývoji české e-commerce v lednu 2024 a ověřovala její aktuální stav. Prostřednictvím sběru dat mezi spotřebiteli zjišťovala, jak Češi v prvním měsíci nového roku na internetu nakupovali, zda objednávali kromě zboží také služby nebo jakým způsobem za nákupy platili. Stejný výzkum bude APEK provádět pravidelně každý měsíc.

Nejvíce nakupujících využilo letos v lednu podle studie APEK pro úhradu svých objednávek v e-shopech platební kartu předem při dokončení nákupního procesu. Alespoň jednou s ní předem zaplatilo 58 % spotřebitelů. Prostřednictvím dobírky zaplatilo v různých variantách, tedy hotově nebo kartou, 39 % zákazníků. I platbě až v momentě převzetí balíčku dominuje platební karta. Při dodání domů ji alespoň jednou použilo 16 % nakupujících, při osobním odběru na výdejně 15 %. Hotovost pro úhradu dobírky využilo jen 12 % on-line zákazníků.

Domů nebo na výdejní místo?

Zboží si pak nejvíce spotřebitelů nechalo doručit domů, kompletního doručení až na adresu jich využilo 53 %. Do stále populárnějších výdejních boxů nejméně jednou nasměřovalo dodání objednávky 46 % lednových on-line zákazníků, do vlastní výdejny e-shopu 34 % a do externího výdejního místa 33 %. Výzkum byl realizován prostřednictvím internetového sběru (CAWI) agenturou Nielsen ve spolupráci s agenturou ResSOLUTION na vzorku 1078 respondentů.

 

Další články a mnoho zajímavého naleznete v Retail News 3.2024…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.