Potravináři jednají o obchodní spolupráci v Jordánsku

Prezident Potravinářské komory ČR a Agrární komory ČR Miroslav Toman společně se zástupci významných českých podniků z oblasti mlékárenství, zpracování ovoce a zeleniny, výroby cukrovinek a strojírenských technologií je na třídenní obchodní návštěvě Jordánského království.

Účelem této cesty je navázání kontaktů se zástupci jordánské obchodní komory i s představiteli jordánského zpracovatelského průmyslu.

Ve spolupráci s českým velvyslanectvím v Jordánsku a velvyslancem Petrem Hladíkem se podařilo zorganizovat v Ammánu setkání s viceprezidentem jordánské obchodní komory Ghassanem Kherfanem, prezidentem obchodní komory v Ammánu Issou Muradem a prezidentem průmyslové komory v Ammánu Ziadem Al-Homsim. Podle slov prezidenta PK ČR a AK ČR je nejdůležitějším bodem tohoto setkání představení českého potravinářského průmyslu s důrazem na sektory, které mají potenciál do Jordánska a celého arabského světa vyvážet – producenti mléka a mléčných výrobků, zpracovatelé ovoce a zeleniny, výrobci cukrovinek a čokolád, stejně jako výrobci technologií pro potravinářský průmysl.

„Nezastírám, že zde chceme vyjednat nové exportní příležitosti pro českou potravinářskou produkci,“ uvedl prezident Miroslav Toman. „Chceme-li vyřešit dlouhodobě problémy s odbytem, musíme aktivně hledat nové destinace zejména ve třetích zemích. Řada českých společností má dobré zkušenosti s vývozem do arabského světa a naše jednání v Jordánsku by mělo vývozní možnosti dále podpořit a rozšířit.“

Kromě zástupců PK ČR se obchodní cesty zúčastnili zástupci společností Madeta, a.s. Interlacto, spol. s r. o., Carla, spol. s r. o., Čeroz a Aaela Ltd.

V roce 2015 se z ČR do Jordánsko vyvezly potravinářské a zemědělské komodity v celkové hodnotě 413 000 USD. Vyváželo se zejména mlék a mléčné výrobky, cukrovinky a cereálie. Hlavními dovozovými položkami z Jordánska do ČR pak byly ovoce, zelenina, ořechy a koření, v celkové hodnotě 46 000 USD.

 

Zdroj: Potravinářská komora ČR

Praha, 14. října 2016