Závod Hamé Babice spustil projekt na úsporu vody

Společnost Orkla Foods Česko a Slovensko ve svém závodě v Babicích na Moravě zavedla unikátní technologii na rekuperaci a recyklaci vody. První fáze byla úspěšná, technologie nyní postupně naběhne na plný provoz. Ročně se tak při sterilizaci paštik Májka i dalších produktů ušetří přes 300 milionů litrů vzácné tekutiny.

Recyklací tepla se také každý rok uspoří zhruba 5 000 MWh energie a 1 000 tun CO2. Střecha budovy, v níž je projekt umístěn, navíc nese fotovoltaické panely, a provoz celé technologie je proto energeticky neutrální. Hamé tak významně přispívá k cirkulární ekonomice a k ochraně přírodních zdrojů.

Společnost Orkla Foods Česko a Slovensko ve svém závodě v Babicích začala recyklovat a rekuperovat horkou vodu používanou při sterilování potravin. Voda se používá opakovaně, stejně jako významná část tepelné energie. V tuto chvíli již úspora vody činí 45 %, po náběhu technologie do plného provozu to letos v létě bude až 75 %. Závod Hamé Babice dosud ročně spotřeboval 450 milionů litrů vody, uspoří se jí tak přes 300 milionů litrů. Ty se nebudou muset čerpat a podpoří se stav podzemních vod v oblasti.

„Patříme k předním výrobcům potravin v České republice, a bez vody se potraviny vyrábět nedají. Můžeme ale udělat maximum, abychom její spotřebu snížili. Již nyní, při úspoře 45 %, zachráníme tolik vody, kolik by pokrylo spotřebu pětitisícového města. Úsporu chceme do letošního léta ještě výrazně zvýšit – ušetříme tolik vody, kolik by spotřebovaly například celé Domažlice, Kyjov nebo Humpolec,“ říká Vojtěch Čambala, ředitel závodu Hamé Babice.

Více než 99 % vody používané v závodě Hamé Babice pochází z deseti vlastních studní v okolí. Jde o jednu z nejteplejších oblastí v České republice s výraznou degradací podzemních vodních zdrojů. Ty chce společnost Orkla chránit a zároveň se připravit na budoucnost, kdy může být podzemní vody dlouhodobý nedostatek. „Náš projekt úspor vody je skvělý příklad cirkulární ekonomiky. Celá skupina Orkla, do níž závod Hamé Babice patří, bere vážně varování odborníků, kteří nedostatek vody považují za jednu z největších světových hrozeb. Šetřit vodou je pro naši budoucnost extrémně důležité,“ vysvětluje Šárka Drábková, manažerka udržitelnosti společnosti Orkla Foods Česko a Slovensko.

“Největší výzva v praktické realizaci cirkulární ekonomiky je oddělit růst a výrobu od spotřeby primárních zdrojů. A v tom je projekt na recyklaci vody skvělým příkladem,” komentuje to Lenka Mynářová, předsedkyně správní rady Institutu pro cirkulární ekonomiku /INCIEN/.

Novinka šetří vodu při výrobě celého portfolia Hamé Babice, tedy značek Májka, Hamé, Felix, Otma a dalších. Proces vysvětluje manažer projektu Tomáš Proksa: horká voda se po sterilizaci produktů shromažďuje v nádržích, upravuje se a znovu používá k další sterilizaci. Prochází uzavřenou smyčkou, což výrazně snižuje potřebu čerpat novou vodu. Vedle toho nová technologie využívá i zbývající energii z horké vody na předehřev pro další procesy. Tím dokáže ročně ušetřit zhruba 5 000 MWh energie a tedy i plyn, který by byl k její tvorbě nutný. Zároveň to znamená, že každý rok nevznikne 1 000 tun CO2.

„Technologie je velmi složitá. Vodu čerpáme z deseti podzemních vrtů a každý z nich má unikátní složení. Proto se voda musí upravovat, aby měla vždy stejné složení. A protože jsme v potravinářství, samozřejmě musíme dodržovat přísné hygienické předpisy. Nemůžeme například po sterilizaci vodu jen tak vzít a znovu použít. Je nutné ji vždy znovu vyčistit a upravit,“ vysvětluje T. Proksa a dodává, že díky nové technologii se také o 75 % snížilo množství používaných chemikálii i náklady na údržbu.

I přes osmdesátimilionovou investici, kterou si moderní technologie vyžádala, úspory znamenají, že návratnost je pouhých několik let.

„Technologie v první fázi ukázala, že funguje se skvělými výsledky. V nejbližší době k ní připojíme zbývající části výroby. Půjdeme ale ještě dál,“ dodává V. Čambala. T. Proksa vysvětluje, že se hledá řešení, jak zachránit dalších až 20 % používané vody a také jak využít teplo z výroby pro vzduchotechniku a topení v prostorách závodu. Těmito inovacemi chce společnost Orkla inspirovat ostatní a ukázat, že v potravinářství lze pro budoucnost naší planety udělat velké věci.

Projekt 20. dubna tohoto roku získal ocenění Sustainability Star 2023. Nejlepší udržitelné projekty v České republice vybírá vědecká rada Sustainability Summitu, kterou tvoří dvanáct špičkových vědců zaměřených na tento obor.

 

Zdroj: AC&C Public Relations, s.r.o.

Praha, 28. dubna 2023