Úklid a hygiena jako synonymum zdraví

Požadavky na udržení hygieny v místech prodeje a omezení kontaktu personálu se zákazníkem dosáhly míry, kterou si ještě před pár týdny dokázal někdo jen stěží představit.

Obchod v době koronavirové krize prošel zatěžkávací zkouškou. Zvládnout počáteční nápor zákazníků a následně zajistit zvýšené hygienické požadavky na prodej v momentě, kdy nejsou dostupné roušky a dezinfekce, si vyžaduje uznání.

Není to tak dlouho, kdy by zákazník supermarketu v rukavicích a zakrytým obličejem vzbudil minimálně nervozitu ochranky prodejny.

Letošní začátek jara obrátil vše naruby a nechtěný je momentálně naopak zákazník, které tyto součásti své výbavy nemá.

COVID-19 si vyžádal nadstandardní hygienická opatření

Již od úterý 17. 3. 2020 přistoupila společnost Billa k balení nebaleného pečiva na všech prodejnách do mikrotenových nebo papírových perforovaných sáčků. Požadavky na nákup jiného počtu, než je zaměstnanci baleno, mohou zákazníci řešit přes obslužný pult lahůdek, kde jim požadované kusy zabalí individuálně. Z hlediska zajištění ochranných pomůcek jsou všechny prodejny vybaveny tekutým mýdlem, které obsahuje dezinfekční složku, jednorázovými rukavicemi a krémy na ruce. Dezinfekce je jim dále poskytována pro dezinfekci pokladních pásů, scannerů, odkládacích pokladních ploch, vah a skel obslužných prodejních vitrín v oddělení lahůdek, chladicích vitrín v prostoru prodejen, podlah, nákupních vozíků a košíků nebo madel a klik dveří. Aby ochránila své zaměstnance, rozhodla se Billa také pro instalaci ochranných plexiskel u pokladen a info pultů pro zákazníky.

Plexiskla u pokladen instaloval rovněž Kaufland. Od vyhlášení nouzového stavu řetězec zavedl řadu opatření ke zvýšení ochrany jak nakupujících, tak zaměstnanců. V úseku pečiva na dodržování hygienických zásad dohlíží pracovník ostrahy. Řetězec zvýšil rovněž intenzitu pravidelné dezinfekce vozíků. „Madla vozíků jsme začali dezinfikovat pomocí prostředku, který má podle laboratorních testů dlouhotrvající antimikrobiální a viry inaktivující účinek. Celý proces probíhá tak, že se nejprve nákupní vozíky a košíky umyjí horkou vodou a poté se nastříkají dezinfekcí, která má účinnost 10 dní. Kontrolu účinnosti provádíme stěry, které pravidelně vyhodnocujeme,“ vysvětlil provozní ředitel Martin Piterák. Pravidelnou dezinfekcí prochází také K-Scany. „I u nich jsou k dispozici jednorázové rukavice, případně hygienické utěrky,“ doplnil.

Také Albert rozjel bleskovou akci s instalací plexiskel na pokladnách. Tato dodatečná ochrana pro pokladní i zákazníky byla instalovaná na všech dvou a půl tisících pokladnách po celém Česku během tří dnů. Pro zákazníky zároveň Albert nalepil do prostoru před pokladnami navigační samolepky, které vyznačují bezpečný dvoumetrový sanitační odstup mezi zákazníky. Pracovníci na pokladnách mají k dispozici ochranné rukavice, dezinfekční gely nebo antibakteriální mýdla. Pokladní pásy i madla košíků a nákupních vozíků jsou pravidelně dezinfikovány. V úseku čerstvých potravin jsou k dispozici jednorázové rukavice. Prodejny Albert začaly také balit vybrané druhy běžného pečiva do sáčků a folií.

Také Penny, řetězec s nejvyšším počtem prodejen u nás, vybavil všech 385 svých prodejen tak, aby se snížilo riziko nákazy COVID-19 a u všech pokladen instaloval ochranné přepážky.

Zvýšená hygienická opatření k ochraně zaměstnanců i zákazníků dnes mají – a dodržují – obchodníci bez ohledu na velikost prodejny nebo vlastnickou strukturu. Roušky, osobní dezinfekční gely nebo jednorázové rukavice se dočasně staly nezbytnou součástí denní práce prodavačů i v těch nejmenších prodejnách nezávislého trhu.

Podceňovaná dezinfekce nákupních vozíků, košíků a pokladních pásů

Zapomeňme na vypjatou situaci v souvislosti s koronavirem a podívejme se s odborníky na to, v čem vidí dlouhodobě největší rezervy v dodržování požadavků na úklid v případě obchodníků. „Nejslabší stránkou byla četnost denních úklidů a generálních úklidů, úklidy bez dezinfekce, malá nebo spíše žádná dezinfekce nákupních vozíků, košíků a pokladních pásů,“ říká Jana Hogrová, Marketing Director společnosti Kärcher.

„Úklid a uklizený prostor je subjektivní pocit každého z nás. Nejslabší stránku za sebe spatřuji v představě klienta o uklizeném prostoru a ceně, za kterou za to chce zaplatit. Možná vše vzniká na samém začátku, kdy zadávací dokumentace výběrových řízení zejména pak v úklidových službách jsou velmi roztříštěné co do několika klíčových ukazatelů posouzení služby samotné. Zjednodušeně by se dalo říci: „Chci na 3 hodiny denně pracovníka úklidu, který musí uklidit 7-patrovou budovu s nájemci, samozřejmě včetně hygienického materiálu.“ Zadání je tedy na výkon? Nebo na hodinové sazby? Velmi často se stává, že poskytovatelé služby zpracují nabídku v souladu se zadávací dokumentací výběrového řízení a po prvním vyhodnocení se zjistí, že představa obou smluvních stran je naprosto odlišná. Je nutné vždy přistupovat ke každému objektu individuálně a nastavit jednoduché a pragmatické KPI, podle kterých půjde vždy správně, a hlavně jednoduše vyhodnotit stav služby a další aktuální potřeby,“ říká Ondřej Mareček, obchodní ředitel SSI Group.

 

Pokračování článku a mnoho dalšího naleznete v Retail News 04.2020…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.